Statiner, en gruppe legemidler som senker kolesterolet. Brukes i behandlingen av høyt kolesterol (hyperkolesterolemi) og familiær hyperkolesterolemi.

Statiner hemmer det hastighetsbegrensende enzym i kolesterolsyntesen, hydroksymetylglutaryl-Coenzym Alfa (HMG-CoA). Hemningen fører til redusert kolesterol intracellulært og induserer økt dannelse av reseptorer for LDL-kolesterol. Økningen i reseptorer gir økt opptak av kolesterol fra blodet, og blodets innhold av LDL-kolesterol og triglyserider reduseres, mens HDL-kolesterol øker.

Statiner antas i tillegg å ha flere andre virkninger som er gunstige ved forebyggelse av hjerte-karsykdom, for eksempel en betennelsesdempende og forebyggende mot blodpropp (trombose). 

Det finnes flere statiner på markedet. De viktigste er atorvastatin, simvastatin, fluvastatin, lovastatin og rosuvastatin. De har innbyrdes forskjeller i halveringstid og hvordan de omdannes i kroppen (legemiddelmetabolisme). 

Legemidlene gir som regel lite bivirkninger. Noen kan oppleve muskelsmerter og i de mest alvorlige tilfeller rabdomyolyse. Statiner kan gi forbigående økte leververdier. Studier har vist noe økt forekomst av diabetes ved bruk av statiner, men fordelene oppveier likevel ulempene.

Ved behandling med atorvastatin, simvastatin og lovastatin bør grapefruktjuice unngås, da det kan øke nivåene av legemiddel i blodet og dermed muligheten for bivirkninger. Bruk av visse typer antibiotika (erytromycin) og andre legemidler kan også gi forhøyede verdier av legemiddelet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.