statiner

Statiner, en gruppe legemidler som senker kolesterolet. Brukes i behandlingen av høyt kolesterol (hyperkolesterolemi) og familiær hyperkolesterolemi.

Faktaboks

Uttale
statˈiner
Også kjent som

HMG-CoA-reduktasehemmere

Virkemåte

Statiner hemmer det hastighetsbegrensende enzym i kolesterolsyntesen, hydroksymetylglutaryl-Coenzym Alfa (HMG-CoA). Hemningen fører til redusert kolesterol intracellulært og induserer økt dannelse av reseptorer for LDL-kolesterol. Økningen i reseptorer gir økt opptak av kolesterol fra blodet, og blodets innhold av LDL-kolesterol og triglyserider reduseres, mens HDL-kolesterol øker.

Statiner antas i tillegg å ha flere andre virkninger som er gunstige ved forebyggelse av hjerte-karsykdom, for eksempel en betennelsesdempende og forebyggende mot blodpropp (trombose).

Preparater

Det finnes flere statiner på markedet. De viktigste er atorvastatin, simvastatin, fluvastatin, lovastatin og rosuvastatin. De har innbyrdes forskjeller i halveringstid og hvordan de omdannes i kroppen (legemiddelmetabolisme).

Bivirkninger

Legemidlene gir som regel lite bivirkninger. Noen kan oppleve muskelsmerter og i de mest alvorlige tilfeller rabdomyolyse. Statiner kan gi forbigående økte leververdier. Studier har vist noe økt forekomst av diabetes ved bruk av statiner, men fordelene oppveier likevel ulempene.

Interaksjoner med mat og andre legemidler

Ved behandling med atorvastatin, simvastatin og lovastatin bør grapefruktjuice unngås, da det kan øke nivåene av legemiddel i blodet og dermed muligheten for bivirkninger. Bruk av visse typer antibiotika (erytromycin) og andre legemidler kan også gi forhøyede verdier av legemiddelet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg