Trangt parti (stenose) i halspulsåren, påvist med carotisangiografi.

.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Carotisangiografi er angiografi av de fremre halsarteriene (arteriae carotides) for å kartlegge forsnevringer og tilstoppinger i halspulsårene før kirurgi eller ballongbehandling. Halsarteriene avgår fra hovedpulsåren (aorta) i brysthulen og fører arterieblod til ansiktet, hodet og hjernen.

Faktaboks

Uttale
karˈotisangiografˈi
Etymologi
av gresk karos, ‘dyp søvn’

Carotisangiografi er en invasiv metode, noe som innebærer at et kateter føres inn i lyskepulsåren og opp til halspulsårene via hovedpulsåren. Prosedyren er ikke helt risikofri, men forekomsten av alvorlige komplikasjoner ved kateterangiografi av arteria carotis er relativt lav.

I dag gjøres vanligvis den diagnostiske kartleggingen av halskarene non-invasivt. Dette skjer vanligvis først med ultralyd/doppler, og deretter CT eller MR.

Kateterbasert angiografi gjøres alltid hos de som skal få utført en intervensjons prosedyre, enten det dreier seg om utblokking av trange karpartier, lukking av blødninger eller utfisking av blokkerende blodpropper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg