cytokrom P450 er en gruppe enzymer som er viktige i kroppens omsetning og nedbrytning av legemidler. Enzymene finnes hovedsakelig i lever og tarm.

Individuelle forskjeller

Aktiviteten i CYP450-enzymene kan variere mye mellom ulike individer, og denne variasjonen er genetisk betinget. Noen har lite aktivitet av enzymet og regnes som «langsomme omsettere». Andre kan har en høyere enzymaktivitet enn de fleste andre, og kan kalles «ultraraske omsettere».

Den reduserte enzymaktiviteten hos langsomme omsettere gjør at de bruker lengre tid på å bryte ned visse legemidler i kroppen. Dette medfører igjen en økt risiko for overdosering og bivirkninger.

Noen legemidler inntas i en inaktiv form, et «prodrug», som må omdannes av enzymer til en aktiv form før de kan utøve sin effekt. På grunn av den reduserte legemiddelomdanningen vil langsomme omsettere kunne få for lave nivåer av slike legemidler i kroppen, og dermed en redusert effekt av medikamentet.

Interaksjoner

Aktiviteten til CYP450-enzymene kan påvirkes av visse medikamenter. Hvis man samtidig bruker et annet legemiddel som også omsettes via CYP450-systemet, kan det forekomme interaksjoner. Dette kan føre til at medikamentene har en dårligere effekt enn ønskelig. Det kan også føre til økt risiko for bivirkninger eller toksisitet.

Visse typer mat, drikke og naturmidler kan også påvirke aktiviteten til CYP450-enzymene og dermed forårsake interaksjoner. Noen eksempler er grapefrukt, johannesurt og tobakksrøyk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg