CYP450, en av hovedgruppene av oksiderende cytokromer. Cytokromene er enzymer som er viktige i kroppens omsetning og nedbrytning av legemidler, og finnes hovedsakelig i lever og tarm. 

Aktiviteten i CYP450-enzymet kan variere mye mellom ulike individer, og denne variasjonen er genetisk betinget. Noen har redusert aktivitet av enzymet og kan betegnes «langsomme omsettere». Andre kan ha en høyere enzymaktivitet enn de fleste andre, og kan betegnes «ultraraske omsettere».

Den reduserte enzymaktiviteten hos langsomme omsettere medfører at de bruker lengre tid på å bryte ned visse medikamenter i kroppen. Dette medfører igjen en økt risiko for overdosering og bivirkninger

Noen medikamenter inntas i en inaktiv form, et «prodrug», som må omdannes av cytokromer til en aktiv form før de kan utøve sin effekt. På grunn av den reduserte legemiddelomdanningen vil langsomme omsettere kunne få for lave nivåer av slike legemidler i kroppen, og dermed en redusert effekt av medikamentet.

Aktiviteten til CYP450-enzymene kan påvirkes av visse medikamenter. Hvis man samtidig bruker et annet legemiddel som også omsettes via CYP450-systemet, kan det forekomme interaksjoner. Dette kan føre til at medikamentene har en dårligere effekt enn ønskelig. Det kan også føre til økt risiko for bivirkninger eller toksisitet

Visse typer mat, drikke og naturmidler kan også påvirke aktiviteten til CYP450-enzymene og dermed forårsake interaksjoner. Noen eksempler er grapefrukt, johannesurt og tobakksrøyk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.