Dødstidspunktbestemmelse, fastsetting av tidspunkt for dødsfall. De fleste dødsfall skjer i vitners nærvær og slik at noen egen undersøkelse av den døde for å fastsette dødstidspunktet ikke er nødvendig. Men ikke sjelden dør folk alene, og legens oppgave vil da være å fastsette dødstidspunktet så langt det lar seg gjøre.

Klassiske dødstegn

De klassiske dødstegnene (dødsstivhet, dødsflekker, forråtnelse) inntrer på en måte som gir en viss pekepinn, og vil gjerne, sammen med undersøkelse av den dødes rektaltemperatur så vel som omgivelsestemperatur kunne gi en rimelig basis for å sette en dødsdato på legeerklæringen om dødsfallet. Biokjemiske prøver fra liket kan også benyttes for dette. I drapsetterforskning er ofte dødstidspunktet helt avgjørende.

Andre målinger

I de første timene etter døden vil det særlig være temperaturfallet (rektalt, i hjernen, eller ved trommehinnene) som kan fortelle mest, men også kjemiske og biokjemiske analyser (særlig av øyevæske) kan bidra. Etter ett døgn er temperaturmålinger uten verdi, mens dødstegnene og biokjemien fortsatt kan gi en pekepinn. Bestemmelse av kalium (K+) og hypoxantin i øyevæske gir informasjon om dødstidspunktet de første døgnene etter dødens inntreden.

Forråtnelse

Deretter er det gjerne graden av forråtnelse som kan si mest, og i sommerhalvåret (i vår del av verden) vil også forekomst, type og utviklingsgrad av insekter på liket kunne gi meget verdifull informasjon. Etter hvert kan andre likforandringer (likvoks, mumifisering) også gi indikasjon om dødstidspunktet. Andre forhold kan enkelte ganger være viktig: Mageinnholdet kan fortelle noe om hva siste måltid bestod av og også om når døden inntrådte i forhold til dette måltidet.

Generelt må det sies at dødstidspunktbestemmelse i praksis langtfra er så presis som kriminalromaner ofte gir inntrykk av. De første timene etter døden vil «slingringsmonnet» ved bestemmelse basert på dødstegn, temperaturmålinger og biokjemiske analyser være et par timer i begge retninger; etter et døgn vil det være mange timer, og senere bør usikkerheten angis i døgn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg