Defibrillering er en metode til å normalisere hjerterytmen hos pasienter med hjerteflimmer. Det er en type elektrokonvertering.

Faktaboks

Uttale
dˈefibrillering

Enkelte arytmier utmerker seg ved at enten forkamrene eller hjertekamrene flimrer, det vil si rundt 400–600 ganger i minuttet, og trekker seg sammen helt ukoordinert. Flimring av forkamrene (atrieflimmer) forekommer ofte ved ervervede hjertefeil, og er ikke direkte livstruende. Flimring av ventriklene (ventrikkelflimmer) er en meget alvorlig tilstand, fordi hjertet da ikke klarer å pumpe blodet videre i tilstrekkelig grad. Ventrikkelflimmer må derfor behandles øyeblikkelig.

Den mest effektive behandling ved flimmer er elektrisk defibrillering. Man gir et meget kortvarig støt, som regel et likestrømsstøt, og opphever derved flimmerbølgene i hjertet. Dermed får hjertet mulighet til å gjenoppta sin normale rytme.

Defibrillering av forkammerflimmer bør foregå på sykehus. Man oppnår da vanligvis omslag til sinusrytme. Defibrilleringen av ventrikkelflimmer er særlig aktuelt hos pasienter som får akutt hjerteinfarkt. Her må defibrilleringen foregå straks ved sykesengen. Dette er en behandling som brukes ved alle medisinske overvåkningsavdelinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg