denguefeber

Denguefeber er en infeksjonsykdom som skyldes denguevirus.

Faktaboks

Uttale
dˈenguefeber
Etymologi
av spansk fra swahili kidinga, ‘plutselig krampeanfall’
Også kjent som

dandyfeber, dandyfever, breakbone fever

Sykdommen opptrer epidemisk i tropene (særlig i Sørøst-Asia) og i middelhavslandene.

Viruset overføres av myggen Aedes aegypti, den samme arten som som overfører gulfeber.

Systematikk

Denguevirus tilhører virusfamilien Flaviviridae (flavivirus) og finnes i 4 varianter. Denguevirus regnes også til den heterogene gruppen arbovirus som har det til felles at de overføres av insekter.

Symptomer

Symptomene er høy feber, utslett og sterke smerter i muskler og ledd, særlig knærne. Sykdommen betegnes også med det engelske navnet dandyfever og breakbone fever fordi knesmertene gir pasientene en trippende, affektert gange.

Sykdommen varer i lette tilfeller en ukes tid og etterlater ikke varig skade, men pasientene kan være slappe i lang tid etterpå.

Hemoragisk denguefeber

Denguefeber kan i sjeldne tilfeller bli svært alvorlig; i tillegg til vanlige symptomer på denguefeber har pasientene blødninger i hud og slimhinner, som kan medføre alvorlige komplikasjoner. Tilstanden forekommer som regel hos personer som har hatt denguefeber tidligere, med en annen type av virus enn den som gir den aktuelle hemorhagiske sykdommen. Dengue hemorahagisk feber er en alvorlig sykdom som krever intensiv behandling, men vi har ingen behandling som kan påvirke selve virusinfeksjonen.

Forebygging

Unngå myggstikk ved fornuftig påkledning, myggmidler og impregnerte myggnett. Myggmidler må brukes med omtanke hos barn. Siden mygg tiltrekkes av lys bør man vente med å slå på lyset til dører og vinduer er lukket.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg