Depersonalisasjonsfenomen er følelsen av at ens personlighet eller kropp er blitt forandret, at en er blitt en annen, at ens identitet er gått tapt. Begrepet brukes også i psykiatri og psykologi om en opplevelse av at ens kropp er fremmed, og at en står utenfor sin kropp.

Faktaboks

Etymologi
av latin de, ‘fra’, og persona, ‘person’

Depersonalisasjonsopplevelser kan forekomme ved sterk angst ved for eksempel ulykker, sjokk og nær-døden-opplevelser. Men depersonalisasjonsopplevelser kan også sees som ledd i psykiske lidelser (for eksempel. depersonalisasjon-derealisasjonslidelse, schizofreni, depresjoner, bipolare lidelser) og ved ulike hjerneforstyrrelser (for eksempel epilepsi). Stoff og medikamenter kan fremkalle depersonalisasjonsfenomener som bivirkninger (hallusinogener). Depersonalisasjonsfenomener kan fremkalles ved sterk begrensning av sansestimuli (sensorisk deprivasjon). Fremkallelse av slike opplevelser gjennom inntak av stoff eller psykologisk påvirkning alene, kan inngå i visse meditasjons- og transetilstander som utøves i visse kulturer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg