Dikloksacillin er et smalspektret, bakteriedrepende penicillin, en type antibiotika. Dikloksacillin og andre antibiotika brukes i behandling av infeksjoner. Dikloksacillin er en type penicillinasestabilt penicillin. De infeksjonene dikloksacillin virker best på er de som er forårsaket av penicillinaseproduserende gule stafylokokker, en type grampositiv bakterie.

Faktaboks

Etymologi

dikloksacillin har fått navn etter sin kjemiske struktur: et penicillin som inneholder to kloratomer

Bruk

Dikloksacillin brukes hovedsakelig mot infeksjoner forårsaket av penicillinaseproduserende gule stafylokokker (Staphylococcus aureus). Dikloksacillin kan brukes av både gravide og ammende. Den er førstevalget i behandling av brystbetennelse. Legemiddelet skal ikke brukes ved allergi mot penicilliner.

Bivirkninger

Den vanligste bivirkningen av dikloksacillin er kvalme, magesmerter og løs avføring fordi tarmfloraen påvirkes. Det er også økt risiko for å få soppinfeksjon i tarmsystemet. Hudutslett er relativt vanlig (mer enn 1 av 100), men alvorlige allergiske reaksjoner er sjeldne (mindre enn 1 av 1000).

Forsiktighetsregler

Penicilliner er generelt lite toksiske. Dikloksacillin skal ikke brukes av pasienter med kjent penicillinallergi. Penicillinallergi gir i de fleste tilfeller utslett, men kan også i alvorlige tilfeller gi anafylaktisk sjokk. En anafylaktisk reaksjon er livstruende. Nedsatt nyrefunksjon øker sjansen for alvorlige bivirkninger.

Dikloksacillin brukes med stor forsiktighet da man ønsker å unngå resistensproblematikk. Legemidlet skal ikke brukes dersom det er påvist at infeksjonen skyldes MRSA.

Virkning

Mange penicilliner består av en betalaktamring. Noen typer grampositive bakterier, som gule stafylokokker, kan produsere enzymet betalaktamase som ødelegger virkningen av mange penicilliner (betalaktamaseømfintlige penicilliner). Betalaktamase virker ved å ødelegge betalaktamet til penicilliner. Dersom betalaktamringen ødelegges vil ikke penicilliner kunne utøve sin bakteriehemmende virkning.

Penicillinase er en type betalaktamase som har høy spesifisitet for penicilliner, ved å ødelegge (hydrolysere) betalaktamringen hos penicilliner.

Dikloksacillin er et penicillinasestabilt penicillin. Molekylstrukturen til dikloksacillin gjør at det ikke blir inaktivert av penicillinasen, slik at det fortsatt kan utøve sin virkning. Dikloksacillin vil derimot brytes ned av betalaktamaser fra de fleste andre typer bakterier.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg