Enkondrom er en godartet brusksvulst som forekommer inne i en knokkel (medulla). Svulsten kan en sjelden gang bli ondartet.

Faktaboks

Uttale
enkondrˈom
Etymologi
av gresk en-, ‘inne i’, khondros, ‘brusk’, og -oma, ‘svulst’

Forekomst

Enkondrom er vanlig. Sann forekomst er ikke kjent, fordi svulsten sjelden gir symptomer, bortsett fra i fingre. Enkondrom oppdages oftest som bifunn på radiologisk undersøkelse tatt av annen årsak. Nesten 3 % av MR kneledd påviser som bifunn enkondrom i nedre del av lårbenet eller øvre del av skinnebenet. Her er svulsten typisk lokalisert sentralt i metadiafyse, ved overgangen mellom skaftet og mellomstykket mot vekstsonen. Enkondrom er også vanlig i øvre del av overarmsbenet. Enkondrom i fingre kan debutere med brudd. Utenom lange og korte rørknokler i armer og ben er enkondrom svært sjelden.

De aller fleste enkondromer er solitære. Ved flere en ett enkondrom i én knokkel eller i flere knokler foreligger enkondromatose (Olliers sykdom). I alvorlige tilfeller kan enkondromatose gi vekstforstyrrelser, deformitet og kreftutvikling (kondrosarkom).

Utredning

Enkondrom i lange rørknokler oppdages oftest tilfeldig på røntgen eller CT i form av forkalkninger, eller på MR som viser en øy av bruskvev sentralt i benmargen. Som regel er det ikke nødvendig med flere undersøkelser. Hvis enkondromet ligger i kontakt med innsiden av korteks bør det kontrolleres etter ett år. Hvis det vokser eller gir forandringer i knokkelens form skal pasienten henvises til sarkomsenter og bildene vurderes med henblikk på atypisk brusktumor (central atypical cartilaginous tumour, ACT). Den er lokalt mer aggressiv enn enkondrom og skal kontrolleres over tid. Det er meget sjelden at enkondrom i rørknokler utvikler seg til kondrosarkom. I fingre kan enkondrom gi lokal utvidelse av knokkelen uten at det gir mistanke om kreftutvikling.

Diagnosen stilles lett ved radiologi og biopsi er svært sjelden aktuelt.

Behandling

De aller fleste enkondromer trenger ingen behandling. Store og plagsomme enkondromer kan skrapes ut (curettage). Brudd gjennom enkondrom i en finger der smertene vedvarer etter at bruddet er grodd kan også kreve kirurgisk behandling for at pasienten skal bli symptomfri.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg