Enteral ernæring er en betegnelse på ernæring som blir gitt i mage-tarmkanalen. I hovedsak dreier det seg om flytende, industrielt fremstilte, ernæringsløsninger.

Faktaboks

Uttale
enterˈal ernæring
Etymologi
av gresk enteron, ‘tarm’

Bruk

Enteral ernæring benyttes til pasienter som ikke kan dekke sitt energibehov ved å spise. Det gjelder vanligvis alvorlig syke pasienter på intensivavdelinger, men også pasienter som har vært gjennom store operasjoner, og pasienter med malabsorpsjonstilstander og svelgebesvær, har god nytte av enteral ernæring.

Sonde

Den enterale ernæringen kan tilføres via magesonde til magesekken eller via en sonde som føres ned i tynntarmen ved røntgengjennomlysing (ernæringssonde). Alternativt kan kirurgene legge inn et kateter eller en sonde gjennom bukveggen og inn i tynntarmen (jejunumkateter) peroperativt (under operasjonen) dersom en antar at det vil ta lang tid før pasienten kan dekke sitt ernæringsbehov selv.

PEG

For pasienter som trenger langvarig eller livslang tilførsel av enteral ernæring, for eksempel ved svelgebesvær, kan en sonde som legges inn i magesekken ved hjelp av gastroskop og innstikk gjennom bukveggen, være en god løsning. Denne metoden kalles PEG, som er en forkortelse for perkutan (gjennom huden) endoskopisk gastrostomi.

Enteral versus parenteral

Enteral ernæring kan også tjene som et supplement til parenteral ernæring. Kliniske studier har vist at tidlig enteral ernæring hos intensivpasienter reduserer antallet infeksiøse komplikasjoner. Årsaken er at tarmens helse, inkludert dens viktige immunologiske funksjon, bevares bedre ved enteral ernæring enn ved parenteral ernæring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg