Gastrostomi er en kunstig åpning gjennom huden inn til magesekken. En slik operasjon kan være aktuelt hos pasienter som har mistet muligheten til å spise normalt, enten på grunn av nevrologisk sykdom eller mekanisk hinder i spiserøret, for eksempel ved spiserørskreft.

Faktaboks

Uttale
gastrostomˈi
Etymologi
av gresk gaster, ‘mage’, og stoma, ‘munn’

Bruk

Ved å tilføre næring gjennom gastrostomi kan tarmen fortsatt fungere på vanlig måte, og man unngår intravenøs næring som er beheftet med vesentlige komplikasjoner. Gastrostomi anlegges i dag vanligvis endoskopisk, ved at en tynn silikonslange plasseres med en festemuffe på utsiden og innsiden av bukveggen. Inngrepet kan gjøres med lokalanestesi, og en korrekt anlagt stomi kan fungere i måneder og år før den må skiftes.

Norsk forening for kolo-, ileo- og urostomiopererte, NORILCO, kan hjelpe til med nyttig informasjon for pasienter med stomi både før og etter operasjonen. Større sykehus har egen stomiterapeut.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg