Enterotoksin er en type giftstoff som visse bakterier har evnen til å utskille. Toksinet fører til en betennelse i slimhinnen i tarmen, og gir seg utslag i oppkast og diaré.

Matforgiftning relatert til stafylokokker skyldes at man har spist mat forurenset med et enterotoksin produsert av stafylokokkbakterien. Toksinet påvirkes ikke av varme, slik at betennelsesreaksjonen kan oppstå selv om maten er kokt på forhånd. Bakteriene selv trenger ikke å være levende eller til stede for at denne typen matforgiftning skal oppstå.

Den alvorlige diareen som inntreffer ved kolera, skyldes et enterotoksin som produseres av kolerabakterier (Vibrio cholerae) i tarmen.

Andre kilder til enterotoksin er Clostridium perfringens, Salmonella-arter og visse Escherichia coli-typer (se EHEC, EPEC og ETEC). Disse forgiftningene er plagsomme idet de gir diaré, men er som regel ikke livsfarlige for mennesker som ellers er i god form.

Enterotoksin kan enten være et endotoksin eller et eksotoksin.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

18. mai 2016 skrev Stian Tornaas

Hei. I det siste avsnittet i denne artikkelen skiver du at "Enterotoksin kan enten være et endotoksin eller et eksotoksin". I følge Brock Biology of Microorganisms fjortende utgave på side 744 under avsnittet "Exotoxins" står det følgende "A subset of the exotoxins is the enterotoxins". Så vidt jeg har forstått blir det siste avsnittet feil i så måte?

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.