Enterotoksin er en type toksin (giftstoff) som visse bakterier har evnen til å utskille. Toksinet fører til en betennelse i slimhinnen i tarmen, og gir seg utslag i oppkast og diaré.

Faktaboks

Uttale
enterotoksˈin
Etymologi
av gresk enteron, ‘tarm’, og toksikon, ‘gift’

Matforgiftning relatert til stafylokokker skyldes at man har spist mat forurenset med et enterotoksin produsert av stafylokokkbakterien. Toksinet påvirkes ikke av varme, slik at betennelsesreaksjonen kan oppstå selv om maten er kokt på forhånd. Bakteriene selv trenger ikke å være levende eller til stede for at denne typen matforgiftning skal oppstå.

Den alvorlige diareen som inntreffer ved kolera, skyldes et enterotoksin som produseres av kolerabakterier (Vibrio cholerae) i tarmen.

Andre kilder til enterotoksin er Clostridium perfringens, Salmonella-arter og visse Escherichia coli-typer (se EHEC, EPEC og ETEC). Disse forgiftningene er plagsomme idet de gir diaré, men er som regel ikke livsfarlige for mennesker som ellers er i god form.

Enterotoksin kan enten være et endotoksin eller et eksotoksin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Stian Tornaas

Hei. I det siste avsnittet i denne artikkelen skiver du at "Enterotoksin kan enten være et endotoksin eller et eksotoksin". I følge Brock Biology of Microorganisms fjortende utgave på side 744 under avsnittet "Exotoxins" står det følgende "A subset of the exotoxins is the enterotoxins". Så vidt jeg har forstått blir det siste avsnittet feil i så måte?

svarte Synøve Kamøy

Hei, Stian! Så vidt jeg forstår det utelukker ikke de to påstandene hverandre. Det at enterotoksiner kan være en type exotoksiner betyr ikke at de ikke kan være endotoksiner også. Jeg skal dobbeltsjekke dette med fagansvarlig. MVH Synøve Kamøy, lege og medisinsk redaktør.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg