Ezetimib er et legemiddel som brukes til å senke nivået av kolesterol i blodet. Det virker ved å redusere opptak av LDL-kolesterol fra tarmen.

Høye kolesterolnivåer er en risikofaktor for hjerte- og karsykdommer. Når livsstilsendringer og kostholdsveiledning ikke er tilstrekkelig kan behandling med legemidler være nødvendig. Ezetimib er ikke førstevalg ved behandling av høyt kolesterol, men benyttes når annen behandling er uegnet eller ikke gir tilstrekkelig effekt.

Virkningsmekanisme

I tynntarmen tas LDL-kolesterol opp via et transportprotein. Ezetimib virker ved å hemme dette transportprotein.

Legemiddelet har også en indirekte effekt på kolesterolkonsentrasjonen i blodet. Dette skjer fordi leveren mottar mindre kolesterol enn vanlig. For å øke leverens lager av kolesterol oppreguleres antallet reseptorer for LDL-kolesterol i leveren. Mer kolesterol blir da tatt opp i leveren fra blodet, og mengden LDL i blodet synker.

Denne effekten motvirkes imidlertid noe av kroppens egne kolesterolproduksjon. Reduksjon av LDL-nivåene i blodet vil være betydelig dersom ezetimib gis i kombinasjon med et statin. Statiner er en annen gruppe kolesterolsenkende legemidler som hemmer kolesterolproduksjon i kroppen.

Bruksområde

Ezetimib brukes i behandling av høyt kolesterol. Legemiddelet brukes ofte i kombinasjon med et statiner hos pasienter som ikke får tilstrekkelig kolesterolsenkende effekt av et statin alene. Ezetimib brukes også i de tilfellene hvor et statin vurderes uegnet eller ikke tåles av pasienten. Tilleggsbehandling med ezetimib er sentralt i behandling av pasienter med homozygot familiær hyperkolesterolemi.

Preparater

Ezetimib finnes som tabletter og produseres av flere ulike firmaer. Ezetimibe® og Ezetrol® er to av handelsnavnene til tablettpakninger med ezetimib.

Bivirkninger

Ezetimib tolereres vanligvis godt, og bivirkninger er ofte milde og kortvarige. Hodepine, magesmerter og diaré er bivirkninger som kan forekomme. Dersom legemidlet brukes i kombinasjon med statiner kan det også gi bivirkninger som forstoppelse, kvalme og muskelsmerter.

Forsiktighetsregler

Ezetimib skal ikke gis sammen med et statin dersom pasienten har en aktiv leversykdom. Måling av leverenzymer bør kontrolleres ved oppstart og underveis i behandlingen. Ezetimib skal ikke inntas sammen med resiner, som er en annen type kolesterolsenkende legemiddel, fordi effekten av ezetimib reduseres.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg