Resiner er legemidler som brukes for å redusere forhøyet kolesterolnivå i blodet (hyperkolesterolemi). Resiner brukes også i behandling av diaré som skyldes gallesyre.

Faktaboks

Uttale
resˈiner

Virkningsmekanisme

Resiner inntas gjennom munnen og virker i tarmen. I tarmen binder resinene seg til gallesalter. Når gallesaltene er bundet til resiner, klarer ikke kroppen lenger å ta opp igjen gallesaltene og resirkulere dem. Kroppen øker produksjonen av gallesalter for å erstatte tapet. For å produsere gallesalter bruker kroppen kolesterol som byggestein.

Størst effekt av resinene kommer etter to ukers bruk. Konsentrasjonen av LDL-kolesterol i blodet synker med opptil én tredjedel.

Bruk

Resiner brukes i behandlingen av pasienter med forhøyede kolesterolverdier i blodet (hyperkolesterolemi). Resiner brukes som regel i kombinasjon med andre kolesterolsenkende legemidler slik som statiner, men kan også benyttes alene.

Legemidlet finnes som pulver og blandes ut med vann. Resinene kan tas opptil fire ganger daglig.

Preparater

I Norge selges det to legemidler innenfor legemiddelgruppen resiner: kolestyramin (handelsnavn Questran) og colesevelam (handelsnavn Cholestagel).

Resiner er lite brukt i Norge siden statiner har bedre effekt og har færre bivirkninger.

Bivirkninger

Vanlige bivirkninger er forstoppelse, kvalme, diaré og brekninger. Noen mer sjeldne bivirkninger er redusert kalsiumopptak, samt en økning av triglyserider i blodet. Ved langvarig bruk kan en få for lavt opptak av K-vitamin som kan gi økt blødning.

Forsiktighetsregler

Personer med leversykdom bør vise forsiktighet siden økt produksjon av gallesyrer kan være med på å skade leveren. Personer med tarmsykdommene ulcerøs kolitt og divertikulitt skal ofte ikke bruke resiner. Dette gjelder også personer med høy konsentrasjon av triglyserider i blodet (hypertriglyseridemi).

Ved langvarig behandling kan det utvikles vitaminmangler. Det er derfor anbefalt å ta vitamintilskudd med vitamin A, D, E og eventuelt K. Barn bør få ekstra folsyre.

Bruk av resiner hos gravide er dårlig dokumentert. Gravide kvinner kan vurdere å ta ekstra kosttilskudd siden resiner kan forhindre opptak av mange vitaminer og mineraler som er viktig for fosterutviklingen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg