fensyklidin

Fensyklidin, rusmiddel som også er kjent under betegnelser som «angel dust», «englestøv» og PCP; virker ved å blokkere en spesiell type reseptorer i sentralnervesystemet. Dette er NMDA-reseptorene som normalt vil stimuleres av transmittorsubstansen glutamat (en eksitatorisk aminosyre). Denne virkningsmekanismen (som er svært lik virkningsmekanismen for anestesimiddelet ketamin) kan forklare fensyklidinvirkninger som rusfølelse (med hevet stemningsleie, kritikkløshet, konsentrasjonsvansker), tankeforstyrrelser, sanseforvrengninger, illusjoner, hallusinasjoner, uvirkelighetsfølelse, forstyrrelse av bevegelser (særlig finmotoriske), muskelstivhet, angst og forbigående psykotiske reaksjoner.

Faktaboks

Uttale

fensyklidˈin

Også kjent som
fenylsykloheksylpiperidin, englestøv, angel dust

Fensyklidin var i 1950-årene i bruk som anestesimiddel, men ble på grunn av sitt brede spektrum av uheldige virkninger funnet lite egnet. Det ble i 1960-årene forsøkt som anestesimiddel på dyr og fikk omtrent fra samme tid etter hvert utbredelse som rusmiddel. Fensyklidin har nå i den utstrekning det fortsatt brukes, kun anvendelse som illegalt rusmiddel. Fensyklidin finnes vanligvis som pulver som kan røykes (blandet med tobakk m.m.), men kan også brukes på flere andre måter og via mange inntaksveier. En vanlig rusdose er 5–10 mg, som kan gi virkninger i 4–6 timer, med mulige restvirkninger i inntil ett døgn.

Bivirkninger

Risikoen ved engangsbruk av fensyklidin er først og fremst knyttet til rusvirkninger (ulykker m.m). Rusopplevelsen er meget uforutsigelig, og bisarr oppførsel og voldsbruk inntrer hyppig. Inntatt i høye doser kan fensyklidin føre til blodtrykksstigning med risiko for hjerneblødning. Overdosedødsfall pga. respirasjonsstans hos bruker som gjerne har kramper og er komatøs, er rapportert etter inntak av 150–200 mg. Fensyklidin regnes å ha betydelig avhengighetsskapende potensial. Gjentatt bruk av fensyklidin kan være ledsaget av langvarige eventuelt permanente morfologiske endringer i sentralnervesystemet. Det er rapportert langvarige depresjoner, tankeforstyrrelser og svekket hukommelse hos storbrukere av fensyklidin. Det er også beskrevet opptreden av ubehagelige «flashbacks» hos tidligere fensyklidinbrukere.

Fensyklidin har først og fremst blitt brukt som illegalt rusmiddel i USA. Som rusmiddel har PCP vært lite brukt i Norge, trolig på grunn av dets mange ubehagelige virkninger, men det foregår sporadisk. For første gang på 10 år ble stoffet igjen beslaglagt i Oslo i 2003.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg