Fensyklidin er et rusmiddel som også er kjent under betegnelser som «angel dust», «englestøv» og PCP.

Faktaboks

Uttale

fensyklidˈin

Også kjent som
fenylsykloheksylpiperidin, englestøv, angel dust

Bruk

Fensyklidin var i 1950-årene i bruk som anestesimiddel, men ble på grunn av sitt brede spektrum av uheldige virkninger funnet lite egnet. Det ble i 1960-årene forsøkt som anestesimiddel på dyr og fikk omtrent fra samme tid etter hvert utbredelse som rusmiddel. Fensyklidin har nå i den utstrekning det fortsatt brukes, kun bruk som ulovlig rusmiddel.

Fensyklidin finnes vanligvis som pulver som kan røykes, blandet med tobakk med mer, men kan også brukes på flere andre måter og via mange inntaksveier. En vanlig rusdose er fem til ti milligram. Dette kan gi virkninger i fire til seks timer, med mulige restvirkninger i inntil ett døgn.

Fensyklidin har først og fremst blitt brukt som ulovlig rusmiddel i USA. Som rusmiddel har fensyklidin vært lite brukt i Norge, trolig på grunn av dets mange ubehagelige virkninger. Verken i undersøkelser blant et representativt utvalg av befolkningen eller i undersøkelser blant personer med en utbredt bruk av ulovlige rusmidler, er det på 2000-tallet rapportert om bruk av fensyklidin her i landet. Noe bruk kan likevel forekomme.

Virkning

Fensyklidin virker ved å blokkere en spesiell type reseptorer i sentralnervesystemet. Dette er NMDA-reseptorene som normalt vil stimuleres av signalstoffet glutamat (en eksitatorisk aminosyre). Denne virkningsmekanismen er svært lik virkningsmekanismen for anestesimiddelet ketamin og kan forklare fensyklidinvirkninger som rusfølelse med hevet stemningsleie, kritikkløshet, konsentrasjonsvansker, tankeforstyrrelser, sanseforvrengninger, illusjoner, hallusinasjoner, uvirkelighetsfølelse, forstyrrelse av bevegelser (særlig finmotoriske), muskelstivhet, angst og forbigående psykotiske reaksjoner.

Bivirkninger

Risikoen ved engangsbruk av fensyklidin er først og fremst knyttet til rusvirkninger, det vil si ulykker med mer. Rusopplevelsen er meget uforutsigelig, og bisarr oppførsel og voldsbruk inntrer hyppig. Inntatt i høye doser kan fensyklidin føre til blodtrykksstigning med risiko for hjerneblødning.

Ved inntak på over 150 til 200 milligram kan utløse overdose. Da vil brukeren kunne ha kramper og være bevisstløs, og vil ha pustestans som kan føre til døden med mindre førstehjelptiltak settes igang.

Fensyklidin regnes å ha betydelig avhengighetsskapende potensial. Gjentatt bruk av fensyklidin kan være ledsaget av langvarige eller permanente morfologiske endringer i sentralnervesystemet. Det er rapportert langvarige depresjoner, tankeforstyrrelser og svekket hukommelse hos storbrukere av fensyklidin. Det er også beskrevet opptreden av ubehagelige «flashbacks» hos tidligere fensyklidinbrukere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg