Fibroadenomatose er en godartet, svulstlignende og meget vanlig forandring i brystkjertelen. Den finnes, i varierende grad, hos nær halvparten av alle kvinner i fertil alder.

Faktaboks

Uttale
fibroadenomatˈose
Også kjent som

engelsk fibrocystic disease of the breast

Årsak

Fibroadenomatose skyldes manglende balanse i produksjonen av kjønnshormoner. Den viser seg som uregelmessige fortykkelser eller klumper i brystvevet, ofte i begge brystene. Ikke sjelden er én klump mer fremtredende enn de andre. Knutene fremkommer blant annet av bindevevsdannelse, uregelmessig vekst av melkegangene og til dels utvidelse av melkegangene til cyster. Cystene kan veksle i størrelse i forbindelse med menstruasjonen, noe som kan føre til at knutene blir ømme.

Undersøkelser

Fordi det til tider kan være vanskelig å skille fibroadenomatose fra en kreftsvulst og fordi de to tilstandene en sjelden gang forekommer samtidig, bør alle kuler eller klumper i brystet undersøkes. Alle forandringer i brystet, både palpable og radiologisk påviste ikke-palpable skal undersøkes med trippeldiagnostikk:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg