Fibroadenomatose, godartet, svulstlignende og meget vanlig forandring i brystkjertelen. Den finnes, i varierende grad, hos nær halvparten av alle kvinner i fertil alder.

Fibroadenomatose skyldes manglende balanse i produksjonen av kjønnshormoner. Den viser seg som uregelmessige fortykkelser eller klumper i brystvevet, ofte i begge brystene. Ikke sjelden er én klump mer fremtredende enn de andre. Knutene fremkommer blant annet av bindevevsdannelse, uregelmessig vekst av melkegangene og til dels utvidelse av melkegangene til cyster. Cystene kan veksle i størrelse i forbindelse med menstruasjonen, noe som kan føre til at knutene blir ømme. 

Fordi det til tider kan være vanskelig å skille fibroadenomatose fra en kreftsvulst og fordi de to tilstandene en sjelden gang forekommer samtidig, bør alle kuler eller klumper i brystet undersøkes. Alle forandringer i brystet, både palpable og radiologisk påviste ikke-palpable skal undersøkes med trippeldiagnostikk: klinisk undersøkelse, radiologisk utredning (mammografi og ultralyd, eventuelt også MR) samt finnålsaspirasjonscytologi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.