Flukonazol er et legemiddel som brukes mot soppinfeksjon i slimhinnen i munnen, svelget eller i skjeden, og for soppinfeksjon i huden. Legemidlet brukes også ved systemiske soppinfeksjoner, særlig av candida albicans og cryptococcus neoformans.

Faktaboks

Uttale
flukonazˈol

Legemidlet kan gis som kapsel, mikstur eller injeksjon. I Norge er flukonazol markedsført som Flukonazol og Diflucan. Pakning med én kapsel i laveste styrke er unntatt fra reseptplikt til kvinner, for behandling av soppinfeksjon i skjeden.

Virkningsmekanisme

Flukonazol er et triazolderivat som forstyrrer enzymaktiviteten i membranen til soppcellene. Det medfører defekter i soppens cellemembran, og hindrer cellevekst og celledeling, som fører til at soppcellen dør.

Bivirkninger

De mest vanlige bivirkningene er kvalme, magesmerter, oppblåst mage og diaré. Andre vanlige bivirkninger er utslett, kløe, hodepine og svimmelhet. I noen tilfeller er det sett en øking av leverenzymer.

Interaksjoner

Flukonazol er hemmer av CYP 450-proteinene (viktig for nedbryting av legemidler i leveren). Det gir økt serumkonsentrasjon av andre substanser som metaboliseres av de samme enzymene, ved samtidig bruk av flukonazol. Eksempler på dette er karbamazepin, enkelte kalsiumantagonister og enkelte immunsuppressiva. Relevans av interaksjonen avhenger av behandlingslengde og dose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg