Skadeforebygging, tiltak for å forebygge skader innen idrett. Forskjellige idrettsgrener utsetter utøverne for forskjellige risikofaktorer, og derfor er det gjerne stor forskjell på hvilke skader som er hyppigst i forskjellige idretter. Generelle skadeforebyggende tiltak kan likevel iverksettes i mange idretter.

Forebyggende basistrening er generell trening med fokus på regelmessig styrketrening av hele kroppen, bevegelighetstrening og idrettsspesifikke stabilitets- og balanseøvelser. Dette anbefales for å redusere risikoen for skade.

Feil treningsprogresjon kan føre til skade. En av de viktigste risikofaktorene for belastningsskader er en for rask endring og økning i treningsbelastningen. Skal en utøver forbedre yteevnen, må utøveren øke treningsbelastningen ut over det vanlige. Dette kan oppnås ved å øke intensiteten, varigheten eller frekvensen eller ved å velge nye typer trening. Erfaring har vist at risikoen for skade er størst i forbindelse med endringer i treningsopplegget, «for mye, for ofte og for tidlig». Endringer i treningsopplegget bør derfor være nøye planlagt.

Passende oppvarming før trening og konkurranse er en forutsetning for både maksimal ytelse og for å redusere risikoen for skade. Gjennom oppvarming økes kroppstemperaturen og sirkulasjonssystemet, muskler og ledd forberedes på den belastning som kommer.

Beskyttelsesutstyr kan ha en skadeforebyggende effekt, og i noen idrettsgrener er bruken av beskyttelsesutstyr obligatorisk unner trening og/eller konkurranse. For eksempel er karateutøvere pålagt å bruke vest og taekwondoutøvere er pålagt å bruke både vest og hjelm. Når beskyttelsesutstyr brukes av utøverne er det avgjørende at det passer ordentlig, og er utstyret slitt eller ødelagt bør det skiftes ut. Beskyttelsesutstyr på banen eller i treningsrommet (for eksempel polstringer og matter) bør også sjekkes nøye før trening og konkurranse, og potensielt farlige elementer bør fjernes. De fleste særforbundene har et reglement som skal ivareta sikkerheten ved trening og/eller konkurranse. Mer informasjon om dette kan finnes på nettsidene til de enkelte særforbundene.

De enkelte særforbundene har gjerne klare retningslinjer for beredskapsnivået ved regionale og nasjonale konkurranser. Som oftest er arrangøren ansvarlig for at det er sanitetspersonell til stede, og at disse er kjent med de lokale forhold, slik at det kan skaffes hjelp raskt og effektivt.

Både trenere og utøvere bør huske på generell fair play. Alle bør forsøke å unngå farlige situasjoner, som kan føre til skade hos den enkelte utøveren eller konkurrenten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.