Gulfeber er en infeksjonssykdom som skyldes et flavivirus og kan utarte seg som en mild sykdom eller gi alvorlig leverbetennelse og blødninger med mer. Opprinnelig forekom gulfeber bare i Afrika, men sykdommen ble ført til den nye verden med slavetransportene. Gulfeber klassifiseres vanligvis som en viral hemoragisk feber.

Faktaboks

Også kjent som

febris flava

Sykdommen forekommer i et belteformet område tvers over Afrika og i områder i Mellom-Amerika og Sør-Amerika, men ikke i Asia. Det er ikke kjent at nordmenn noensinne har pådratt seg gulfeber under opphold i gulfeberområder.

Årsak

Sykdommen skyldes et flavivirus og overføres med mygg av slekten Aedes. Smitte med mygg fra infiserte aper er viktigst for spredning av sykdommen, men overføring fra mennesker med gul feber forkommer også. Epidemier oppstår når mange infiserte aper oppholder seg nær byområder. Myggbekjempelse og andre tiltak har ført til at gul feber er langt mindre utbredt enn tidligere.

Symptomer

Sykdomsbildet varierer fra lette sykdomsmanifestasjoner til et bilde preget av alvorlig leverbetennelse og blødninger, og ofte med affeksjon av organer som hjertet, nyrene og hjernen.

Behandling og vaksine

Det fins ingen effektiv behandling, og dødeligheten kan være over 50 prosent ved fullt utviklet sykdom. Det finnes en effektiv vaksine som består av levende svekket virus, og mange land krever at man er vaksinert før innreise. Primærvaksinasjonen skal være foretatt minst ti dager før innreise i områder hvor gulfeber forekommer. Immuniteten etter vaksinasjon varer i minst ti år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev O H Fløene

Sitat: "Det er ikke kjent at nordmenn noensinne har pådratt seg gul feber under opphold i gulfeberområder"- Eg går her ut frå at ein meiner i 'nyare tid' - elles så kan denne dødsinnførsla frå kyrkjeboka for Eide sokn i Hommedal prgj (Aust- Agder)"slå ihel" sitatet. (Sjå dødsfall 11/4-1889, 2. line ovanfrå]Kildeinformasjon: Aust-Agder fylke, Eide i Hommedal, Ministerialbok nr. A 3 (1885-1916), Døde og begravede 1888-1889, side 105. Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=39025&idx_id=39025&uid=ny&idx_side=-91Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb10411104112091.jpg

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg