Hørselen, den sansen som oppfatter lydbølger. Lydbølger oppstår når et svingende legeme, for eksempel en fiolinstreng eller menneskets stemmebånd, setter de omgivende luftmolekylene i bevegelse. Luftmolekylene kommer dermed til å svinge i samme takt, dvs. at de beveger seg litt frem og tilbake omkring en likevektsstilling, nesten som en pendel. Ved bevegelsen presses luften foran dem sammen, og luften bak dem fortynnes, slik at det oppstår skiftevis fortetninger og fortynninger. Svingebevegelsen brer seg fra molekyl til molekyl og forplanter seg til alle sider med en hastighet av 332 meter i sekundet (ved 0 °; hastigheten stiger med stigende temperatur og er 340 meter i sekundet ved 20 °). Det er bare svingningsenergien som brer seg i form av fortetninger og fortynninger, og de enkelte molekylene flytter seg bare en brøkdel av en mikrometer. For å gi et fullstendig bilde kan man tilføye at lyd også kan forplante seg gjennom andre stoffer, for eksempel vann.

Antallet lydbølger som når øret per sekund, kalles lydens svingetall eller frekvens og bestemmer tonehøyden: Jo flere svingninger per sekund, desto høyere tone. En svingning per sekund kalles 1 hertz (Hz). Lydens styrke eller intensitet avhenger av utsvingets størrelse, amplituden. Amplituden for lyder av middels styrke er 0,01 mikrometer. Amplituden avtar med avstanden fra lydgiveren, dvs. at energien avtar, og lyden blir svakere.

Barn og unge kan oppfatte frekvenser mellom ca. 16 og ca. 20 000 Hz som lyd. Frekvenser under 16 Hz betegnes infralyd og kan fornemmes som vibrasjoner. De uhørlige frekvensene over 20 000 Hz kalles ultralyd. Følsomheten for høye frekvenser avtar med årene allerede fra 30-årsalderen, og mange eldre mennesker kan derfor ikke høre f.eks. gresshoppenes spill. Ørets følsomhet varierer betydelig over frekvensområdet og er størst for frekvenser mellom 3000 og 5000 Hz. Talestemmen bruker særlig de tre oktavene mellom 500 og 4000 Hz.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.