Hjertearytmi er forstyrrelse av hjertets vanlige rytme.

Normalt slår hjertet rundt 70 slag i minuttet. Hjertets aktivitet styres av et ledningssystem som starter i sinusknuten og brer seg gjennom forkammeret (atriet) og hjertekammeret (ventrikkelen). Ulike former for irritasjon av dette ledningssystemet kan føre til rytmeforstyrrelse. Det vanligste er ekstrasystoler som kan føles som et ubehagelig dunk i brystet. Dette er en uskyldig tilstand, som mange mennesker har fra tid til annen.

Mer alvorlige former av hjertearytmi er anfall av meget rask hjerteaksjon (paroksysmal takykardi) og uregelmessig aktivitet i forkamrene (atrieflimmer eller flutter).

Alvorligst er arytmi i hjertekamrene, ventrikkeltakykardi eller ventrikkelflimmer. Anfallene kan i dag effektivt behandles med legemider, eventuelt med elektrisk defibrillering (en form for elektrokonvertering). Senere år har man i økende grad benyttet radiofrekvensablasjon. Hos noen pasienter er det nødvendig å operere inn en defibrillator.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg