Hjertet
Illustrasjon av hjertet.
Hjertets klaffeplan
Hjertets klaffeplan sett ovenfra (forkamrene er fjernet). Øverst: diastole med atrioventrikulærklaffene åpne og aorta- og pulmonalklaffen lukket. Blodet presses fra forkamrene til hovedkamrene. Nederst: systole med atrioventrikulærklaffene lukket og aorta- og pulmonalklaffen åpen. Blodet presses fra hovedkamrene og ut i det store og lille kretsløp.
Hjertets klaffeplan
Av /ADAM.

Hjertekamrene er de fire hulrommene som menneskehjertet er delt inn i. Vi skiller mellom en venstre og en høyre hjertehalvdel, som igjen er delt inn i et øvre forkammer (atrium) og et nedre hovedkammer (ventrikkel). Den høyre delen ligger foran på hjertet.

Hovedkamrene ble tidligere kalt «hjertekammer».

Skillevegger

Mellom forkamrene og hovedkamrene er det hjerteklaffer eller «ventiler» av stramt bindevev som sikrer at blodstrømmen bare går én vei: fra forkamrene til hovedkamrene. Klaffene er forbundet med hovedkamrenes muskulatur ved senelignende bindevevstråder, chordae tendineae.

Oppbygning

Det er stor forskjell på oppbygningen av de fire delene. Forkamrene har en mye tynnere vegg enn hovedkamrene, og har dessuten en glattere indre overflate. De er adskilt ved en ganske tynn, membranlignende vegg (septum interatriale).

Muskelveggen i høyre hovedkammer er tynnere enn veggen i venstre hovedkammer. Begge har en nettlignende, kløftet overflate av muskelbjelker (trabeculae carneae), til dels med tappformede strukturer – de såkalte papillarmusklene. Hovedkamrene har en skillevegg (septum interventriculare) som øverst mot klaffeplanet kan være ganske tynn.

Innvendig er hjertekamrene kledd med et tynt bindevevslag eller endotel, her kalt endocard. Dette laget er tykkest i forkamrene, hvilket gjør at deres indre overflate er lysere eller mer hvitaktig enn innsiden av hovedkamrene.

Funksjon

Det kraftige venstre hovedkammeret pumper blodet ut i den store hovedpulsåren (aorta), som har forgreninger gjennom hele kroppen. Høyre hovedkammer pumper blodet ut i lungene via lungepulsåren (truncus pulmonalis) i det såkalte lille kretsløp, der gassutveksling av karbondioksid og oksygen foregår.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg