Hofteleddsartrose, coxartrose, er en vanlig leddsykdom som spesielt rammer brusken i hofteleddet. Kvinner og menn rammes like hyppig. Noen får relativt moderate plager, mens for andre kan tilstanden være meget smertefull og invalidiserende. Den kan oppstå uten kjent årsak eller sekundært til sykdom eller skade, for eksempel lårhalsbrudd eller medfødte hofteforandringer.

Startsmerter er typisk, og dette innebærer at smertene er sterkest når en begynner å gå etter å ha ligget eller sittet stille. Smertene føles ofte sterkest i lysken og stråler ned på innsiden eller forsiden av låret og ned mot kneet. Disse smertene nedover benet kan minne om isjias, og dette symptomet kalles derfor ofte pseudoisjias. Det er ofte ømhet ved senefestene på innsiden av kneet, og tilstanden kan derfor mistolkes som en knelidelse. Lokal injeksjonsbehandling kan være til god nytte.

Seneposebetennelse (bursitt) over den store lårbensknoken (trochanter major) er ikke uvanlig og kan være meget smertefull. Kortisoninjeksjon kan ha god effekt mot disse plagene, spesielt på nattsmertene som kommer når en ligger på den syke siden.

Det utvikler seg etter hvert bevegelsesinnskrenkninger i hofteleddet. Rotasjonsbevegelsene hemmes tidlig. Det blir vanskelig å bevege benet ut og inn, og gangen blir vaggende. Dette kan også resultere i ryggsmerter. Det blir vanskelig å ta på seg strømper og sko, men det finnes gode tekniske hjelpemidler.

Feilstillinger kan utvikles, og leddet kan stivne i bøyd stilling. Det kan bli opprykk i hofteleddet, slik at benet blir kortere på den syke siden.

Det kan hjelpe med stokk eller krykke som brukes på den motsatte siden av det syke leddet. I dagliglivet bør stolhøyden økes, for eksempel med en pute. Toalettet kan forhøyes hvis man har problemer med å reise seg fra toalettsetet. Den fysikalske behandlingen skal innebære gangtrening.

Kirurgisk behandling med halv- eller helprotese (leddprotese) har utmerket resultat, ofte med langvarig gjenvunnet funksjon (95 prosent intakte hofteproteser etter 10 år). Det ble i 2015 implantert omkring 8400 hofteproteser i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.