Hofteleddsartrose er en vanlig leddsykdom som rammer brusken i hofteleddet. Kvinner og menn rammes like hyppig. Noen får relativt moderate plager, mens for andre kan tilstanden være meget smertefull og invalidiserende. Den kan oppstå uten kjent årsak eller sekundært til sykdom eller skade, for eksempel lårhalsbrudd eller medfødte hofteforandringer.

Faktaboks

Uttale
hofteleddsartrˈose
Også kjent som

coxartrose

Symptomer

bilateral hofteartrose hos 52 år gammel mann
Bilateral hofteartrose med redusert leddspalte, osteofytter og sklerose.
bilateral hofteartrose hos 52 år gammel mann
Lisens: CC BY SA 3.0

Startsmerter er typisk. Dette innebærer at smertene er sterkest når en begynner å gå etter å ha ligget eller sittet stille. Smertene føles ofte sterkest i lysken og stråler ned på innsiden eller forsiden av låret og ned mot kneet. Disse smertene nedover benet kan minne om isjias, og dette symptomet kalles derfor ofte pseudoisjias (falsk isjias). Det er ofte ømhet ved senefestene på innsiden av kneet, og tilstanden kan derfor mistolkes som en knelidelse. Nattsmerter er også vanlig, og søvnen kan påvirkes.

Bevegelsesinnskrenkning

Det utvikler seg etter hvert bevegelsesinnskrenkninger i hofteleddet. Det er rotasjonsbevegelsene som rammes tidligst, og det blir da vanskeligere å rotere benet utover og innover. I tillegg kan gangen bli vaggende, og det kan resultere i ryggsmerter. Tilstanden kan utvikle seg videre, leddkapselen kan bli fortykket og leddustalget reduseres ytterligere. Man kan etter hvert utvikle beinlengdeforskjell (benet blir kortere på den syke siden).

Behandling

bilaterale hofteproteser
Samme pasient operert med totalprotese i begge hofter.
bilaterale hofteproteser
Lisens: CC BY SA 3.0

Førstevalget ved begynnende hofteleddsartrose er fysikalsk behandling. Stokk eller krykke kan brukes til å avlaste hofteleddet og skal brukes på den motsatte siden av det syke leddet. I dagliglivet bør stolhøyden økes, for eksempel med en pute. Toalettet kan forhøyes hvis man har problemer med å reise seg fra toalettsetet.

Kirurgisk behandling med total hofteprotese (leddprotese) har utmerket resultat, ofte med langvarig gjenvunnet funksjon (95 prosent intakte hofteproteser etter ti år). Det ble i 2015 implantert omkring 8400 hofteproteser i Norge.

Differensialdiagnose

Seneposebetennelse (bursitt) over den store lårbensknuten (trochanter major) kan være en differensialdiagnose til hofteleddsartrose. Tilstanden er ikke uvanlig og kan være meget smertefull.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg