Hofteleddsartrose er en vanlig leddsykdom som rammer brusken i hofteleddet. Kvinner og menn rammes like hyppig. Noen får relativt moderate plager, mens for andre kan tilstanden være meget smertefull og invalidiserende. Den kan oppstå uten kjent årsak eller sekundært til sykdom eller skade, for eksempel lårhalsbrudd eller medfødte hofteforandringer.

Startsmerter er typisk. Dette innebærer at smertene er sterkest når en begynner å gå etter å ha ligget eller sittet stille. Smertene føles ofte sterkest i lysken og stråler ned på innsiden eller forsiden av låret og ned mot kneet. Disse smertene nedover benet kan minne om isjias, og dette symptomet kalles derfor ofte pseudoisjias (falsk isjias). Det er ofte ømhet ved senefestene på innsiden av kneet, og tilstanden kan derfor mistolkes som en knelidelse. Lokal injeksjonsbehandling kan være til god nytte.

Det utvikler seg etter hvert bevegelsesinnskrenkninger i hofteleddet. Det er rotasjonsbevegelsene som rammes tidligst, og det blir da vanskeligere å rotere benet utover og innover. I tillegg kan gangen bli vaggende, og det kan resultere i ryggsmerter. Tilstanden kan utvikle seg videre og leddet kan stivne i bøyd stilling. Det kan bli opprykk i hofteleddet, slik at benet blir kortere på den syke siden.

Stokk eller krykke kan brukes til å avlaste hofteleddet og skal brukes på den motsatte siden av det syke leddet. I dagliglivet bør stolhøyden økes, for eksempel med en pute. Toalettet kan forhøyes hvis man har problemer med å reise seg fra toalettsetet. I tillegg er fysikalsk behandlingen i form av gangtrening nyttig for pasientene.

Kirurgisk behandling med halv- eller helprotese (leddprotese) har utmerket resultat, ofte med langvarig gjenvunnet funksjon (95 prosent intakte hofteproteser etter 10 år). Det ble i 2015 implantert omkring 8400 hofteproteser i Norge.

Seneposebetennelse (bursitt) over den store lårbensknuten (trochanter major) kan være en differensialdiagnose  til hofteleddsartrose. Tilstanden er ikke uvanlig og kan være meget smertefull. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.