hunde- og kattebittinfeksjoner

Artikkelstart

Hunde- og kattebittinfeksjoner er infeksjon som oppstår etter hunde- eller kattebitt. En regner med at rundt ti prosent av alle hundebitt og over 25 prosent av kattebitt fører til infeksjon. En rekke bakterier kan forårsake infeksjoner. Bakteriene kommer som regel fra munnfloraen til dyret. Mest vanlig er infeksjon med bakterien Pasturella multicida. Andre bakterier som forårsaker slike infeksjoner er streptokokker, stafylokokker og Capnocytophaga canimorsus.

En spesiell infeksjon, som særlig forekommer etter bitt og kloring av kattunger, er cat-scratch disease (katteklorsykdom), og skyldes bakterien Bartonella henselae. I store deler av verden er rabies en fryktet sykdom etter kattebitt og særlig etter hundebitt. Stivkrampe (tetanus) kan også overføres med dyrebitt.

Som regel vil infeksjon etter hunde- og kattebitt vise seg som hevelse, rødhet, ømhet og smerter på bittstedet, ofte ledsaget av feber og hovne lymfeknuter. Infeksjonen kan i enkelte tilfeller raskt utvikle seg til alvorlig sykdom, for eksempel hjernehinnebetennelse (meningitt) og sepsis, og det er eksempler på at hunde- og kattebittinfeksjoner har ført til døden. Behandlingen består i lokalbehandling og systemisk antibiotikabehandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg