hunde- og kattebittinfeksjoner

En regner med at ca. 10 % av alle hundebitt og over 25 % av kattebitt fører til infeksjon. En rekke bakterier kan forårsake infeksjoner. Bakteriene kommer som regel fra munnfloraen til dyret. Mest vanlig er infeksjon med bakterien Pasturella multicida. Andre bakterier som forårsaker slike infeksjoner er streptokokker, stafylokokker og Capnocytophaga canimorsus.

En spesiell infeksjon, som særlig forekommer etter bitt og kloring av kattunger, betegnes cat-scratch disease (katteklorsykdom), og skyldes bakterien Bartonella henselae. I store deler av verden er rabies en fryktet sykdom etter kattebitt og særlig etter hundebitt. Tetanus kan også overføres med dyrebitt.

Som regel vil infeksjon etter hunde- og kattebitt vise seg som hevelse, rubor, ømhet og smerter på bittstedet, ofte ledsaget av feber og hovne lymfeknuter. Infeksjonen kan i enkelte tilfeller raskt utvikle seg til alvorlig sykdom, f.eks. meningitt og sepsis, og det er eksempler på at hunde- og kattebittinfeksjoner har ført til døden. Behandlingen består i lokalbehandling og systemisk antibiotikabehandling.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg