TORCH-infeksjoner er en samlebetegnelse for infeksjoner som rammer fosteret, og som gjør at barnet fødes med infeksjon. TORCH er et akronym, og står for sporozoen toxoplasma, samt rubella, cytomegalovirus og herpes, som kan forårsake denne typen infeksjoner.

Symptomene ved disse infeksjonene kan være ganske like og er preget av veksthemning, forstørret lever og milt, forstørrede lymfeknuter, gulsott og dårlig allmenntilstand. Ofte kan også beinmargen være hemmet med blødningstegn som resultat. For samtlige av disse sykdommene er det mulig å undersøke blodserum for antistoffer mot de ulike agensene.

Andre medfødte infeksjoner som er viktige i andre områder av verden, er medfødt syfilis. Av global betydning er hiv hvor viruset kan krysse morkaken, uten at det er åpenbare symptomer ved fødselen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Marit Aralt Skaug

Hei,I artikkelen står det "TORCH er et akronym, og står for virusene Toxoplasma (se toksoplasmose), Rubella, Cytomegalovirus og Herpes.......Toxoplasma er ikke et virus, men en sporozo. Vennlig hilsen Marit Aralt Skaug

skrev Georg Kjøll

Hei Marit. Dette har du rett i, så har fått fikset forklaringen på akronymet nå. Takk for hjelpen!Alt godt fra Georg

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg