TORCH-infeksjoner

Artikkelstart

TORCH-infeksjoner er en samlebetegnelse for infeksjoner som rammer fosteret, og som gjør at barnet fødes med infeksjon. TORCH er et akronym, og står for sporozoen T oxoplasma, samt R ubella, C ytomegalovirus og H erpes, som kan forårsake denne typen infeksjoner.

Det kliniske bildet ved disse infeksjonene kan være ganske likt og preget av veksthemning, forstørret lever og milt, forstørrede lymfekjertler, gulsott og dårlig allmenntilstand. Ofte kan også benmargen være hemmet med blødningstegn som resultat. For samtlige av disse sykdommene er det mulig ved en serologisk metodikk å undersøke antistoffer mot de ulike agens.

Andre medfødte infeksjoner som er viktige i andre områder av verden, er medfødt syfilis. Av global betydning er HIV hvor viruset kan krysse placenta (morkaken), uten at det er åpenbare symptomer ved fødselen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Marit Aralt Skaug

Hei,I artikkelen står det "TORCH er et akronym, og står for virusene Toxoplasma (se toksoplasmose), Rubella, Cytomegalovirus og Herpes.......Toxoplasma er ikke et virus, men en sporozo. Vennlig hilsen Marit Aralt Skaug

skrev Georg Kjøll

Hei Marit. Dette har du rett i, så har fått fikset forklaringen på akronymet nå. Takk for hjelpen!Alt godt fra Georg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg