hematopoiese

Av /OpenStax CNX, Anatomy and Physiology. 12. feb. 2019.
Lisens: CC BY 4.0
Av /OpenStax CNX, Anatomy and Physiology. 12. feb. 2019.
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Hematopoiese, hematopoese, er produksjon og utvikling av blodceller i organismen. Man skjelner mellom erytropoese, leukopoese og trombopoese, produksjon av henholdsvis røde og hvite blodceller og av blodplater. Mikroskopisk undersøkelse av benmargsprøver kan gi viktige opplysninger om hematopoiesen.

Faktaboks

Uttale
hematopoiˈese
Etymologi
av gresk haima, ‘blod’, og poiesis, ‘dannelse’
Også kjent som

hematopoese

Erytropoesen

Erytropoesen foregår hos voksne i den røde benmargen, hos fosteret også i andre organer som lever og milt. For normal dannelse og utvikling av røde blodceller er flere faktorer nødvendige, blant annet proteiner, det koboltholdige vitaminet B 12 og jern, som inngår som byggestein i det røde blodfargestoffet hemoglobin. Erytropoesen er regulert slik at antallet røde blodceller, og dermed blodets evne til å transportere oksygen, holdes på et bestemt nivå. Ved lavt oksygeninnhold i blodet, for eksempel etter blodtap, stimuleres erytropoesen gjennom et hormon erytropoetin, hvor forstadiet dannes i nyrene.

Leukopoesen

Leukopoesen, dannelsen av de ulike typene hvite blodceller, foregår dels i benmargen, dels i thymus (brisselen).

Trombopoesen

Trombopoesen, dannelsen av blodplater, foregår i benmargen. Trombocytter produseres fra store, spesialiserte celler, megakaryocytter, i benmargen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg