Hematopoiese, hematopoese, produksjon og utvikling av blodceller i organismen. Man skjelner mellom erytropoese, leukopoese og trombopoese, produksjon av henholdsvis røde og hvite blodceller og av blodplater. Mikroskopisk undersøkelse av benmargsprøver kan gi viktige opplysninger om hematopoiesen.

Erytropoesen foregår hos voksne i den røde benmargen, hos fosteret også i andre organer som lever og milt. For normal dannelse og utvikling av røde blodceller er flere faktorer nødvendige, bl.a. proteiner, det koboltholdige vitaminet B12 og jern, som inngår som byggestein i det røde blodfargestoff hemoglobin. Erytropoesen er regulert slik at antallet røde blodceller, og dermed blodets evne til å transportere oksygen, holdes på et bestemt nivå. Ved lavt oksygeninnhold i blod, f.eks. etter blodtap, stimuleres erytropoesen gjennom et hormon erytropoetin, hvor forstadiet dannes i nyrene.

Leukopoesen, dannelsen av de ulike typene hvite blodceller, foregår dels i benmarg, dels i thymus (brisselen).

Trombopoesen, dannelsen av blodplater, foregår i benmarg. Trombocytter produseres fra store, spesialiserte celler, megakaryocytter, i benmargen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.