Skjematisk oversikt over blodomløpet
Portalkretsløpet er et venenett som fører venøst blod fra milt, bukspyttkjertel og mage-tarm-kanalen via portåren til leveren.
Skjematisk oversikt over blodomløpet
Av /Store norske leksikon.

Portalkretsløpet er et nett av vener som fører venøst blod fra bukhulens uparede organer (milt, bukspyttkjertel, mage-tarm-kanal) via portåren (vena portae), til leveren.

Faktaboks

Uttale
portˈalkretsløpet
Etymologi
av latin porta, ‘port, åpning'
Også kjent som
portåresystemet portalsystemet

I anatomisk forstand er portåresystemet spesielt fordi det ikke går direkte til hjertet i form av stadig større blodårer, men til leveren, hvor det i stedet deler seg i mindre årer, i et venøst nett av kapillarer (sinusoider). Etter å ha avgitt næringsstoffene som portåreblodet har ført med seg fra fordøyelseskanalen, samles årene igjen til et «normalt» venesystem som tømmer blodet i nedre hulvene (vena cava inferior).

Et tilsvarende system, også kalt portåresystem, finner vi i hypofysen og til dels i bukspyttkjertelen. Nyrenes glomeruli danner et tilsvarende system, men her kobles isteden arterielt blod til et ny arterie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg