septisk sjokk

Artikkelstart

Septisk sjokk er en alvorlig tilstand med sviktende vevsgjennomblødning hos en pasient med sepsis (blodforgiftning).

Årsak

Alle bakterier som kan gi sepsis kan også gi sjokkutvikling, men septisk sjokk forårsakes oftest av endotoksiner fra gramnegative stavbakterier (for eksempel E. coli) og meningokokker.

Mekanisme

Mekanismen bak septisk sjokk er at endotoksiner og andre nøkkelsubstanser fra bakterier fører til frigjøring og produksjon av en lang rekke biologiske substanser som på forskjellig vis forstyrrer den normale funksjonen av livsviktige organer og biologiske systemer.

I forbindelse med utviklingen av sjokket faller blodtrykket. Det skyldes blant annet utvidelse av blodårene. Septisk sjokk defineres gjerne som vedvarende lavt blodtrykk (hypotensjon) til tross for tilstrekkelig væsketilførsel. Resultatet av hypotensjonen og flere biologiske prosesser blir manglende gjennomblødning og funksjonssvikt i en rekke organer (blant annet nyrer, lever, lunger og hjerte), det vil si flerorgansvikt.

Ved meningokokksepsis kan pasienten utvikle septisk sjokk meget tidlig i sykdomsfasen, mens sjokkutviklingen ved andre infeksjoner kommer lenger ut i forløpet.

Symptomer

Ved septisk sjokk har pasienten tegn til sirkulasjonssvikt med kraftig blodtrykksfall eller kontinuerlig lavt blodtrykk, nedsatt urinproduksjon og mental forvirring. Pasientene har disse alvorlige sykdomstegnene til tross for tilstrekkelig tilførsel av væsker.

Behandling

Septisk sjokk er en meget alvorlig tilstand som krever intensiv og omfattende behandling. I første rekke dreier det seg om antibiotika og væskebehandling som tar sikte på å øke blodtrykket og bedre nyrefunksjonen. Til dette brukes også ulike medisiner som virker på hjerte- og karsystemet. I neste omgang tar man i bruk blant annet respiratorbehandling og dialyse.

Prognose

Til tross for alle behandlingstiltak har septisk sjokk høy dødelighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg