Septisk sjokk, alvorlig tilstand med sviktende vevsgjennomblødning hos en pasient med blodforgiftning (sepsis).

Alle bakterier som kan gi blodforgiftning, kan gi sjokkutvikling, men septisk sjokk forårsakes oftest av endotoksiner fra gramnegative stavbakterier (f.eks. Escherichia coli) og meningokokker. Mekanismen bak septisk sjokk er at endotoksiner og andre nøkkelsubstanser fra bakterier fører til frigjøring og produksjon av en lang rekke biologiske substanser som på forskjellig vis forstyrrer den normale funksjonen av livsviktige organer og biologiske systemer. Vesentlig for utvikling av sjokktilstanden er blodtrykksfallet, som bl.a. skyldes NO-indusert utvidelse av blodkarene. Og septisk sjokk defineres gjerne som vedvarende hypotensjon til tross for adekvatvæsketilførsel.  Resultatet av hypotensjonen og flere biologiske prosesser blir manglende gjennomblødning og funksjonssvikt i en rekke organer (bl.a. nyrer, lever, lunger og hjerte), dvs. multiorgansvikt.

Ved meningokokksepsis kan pasienten utvikle septisk sjokk meget tidlig i sykdomsfasen, mens sjokkutviklingen ved andre infeksjoner kommer lenger ut i forløpet.

Pasienten har tegn til sirkulasjonssvikt (se sjokk) med kraftig blodtrykksfall eller kontinuerlig lavt blodtrykk, nedsatt urinproduksjon og mental forvirring. Pasientene har disse alvorlige sykdomstegnene til tross for adekvat tilførsel av f.eks. væsker.

Septisk sjokk er en meget alvorlig tilstand som krever intensiv og omfattende behandling. I første rekke dreier det seg om antibiotika-, væske- og medikamentell behandling som tar sikte på å øke blodtrykket og bedre nyrefunksjonen. I neste omgang tar man i bruk bl.a. respiratorbehandling og dialyse.

Til tross for alle behandlingstiltak har septisk sjokk høy dødelighet.

Se også toksisk sjokk-syndrom.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.