Isolat
En sykepleier tar på seg verneutstyr på isolatavdelingen på Ullevål sykehus i Oslo. Bildet ble tatt 26. februar 2020, da helsevesenet i Norge forberedte seg på å ta imot pasienter med sykdommen covid-19 i forbindelse med koronavirus-pandemien.
Isolat
Av /NTB scanpix.

Isolat er i medisinen, et rom på et sykehus' infeksjonsavdeling (eller ved en annen institusjon) der en person kan holdes alene (være isolert).

Faktaboks

Uttale
isolˈat
Etymologi
av italiensk isolare, ‘avstenge fra berøring’, til isola, ‘øy’

Ved smittsomme sykdommer

Man benytter isolat ved behandling av smittsomme sykdommer for å hindre at andre smittes. Dette var tidligere vanlig for en rekke sykdommer, men er blitt mindre nødvendig etter hvert som man har kunnet slå ned de smittsomme bakteriene med antibiotika.

Ved psykiske lidelser

I psykiatrien kan isolat brukes i behandling av alvorlig psykiske lidelser (psykoser). Dette brukes sjelden, men kan av og til være påkrevet for å hindre at en urolig psykotisk person skal skade seg selv eller andre. Bruk av isolat i psykiatrien kan bare ordineres av lege og er et tvangstiltak som er regulert i psykisk helsevernloven. Det skal føres protokoll over isolasjonstiden. En kontrollkommisjon fører blant annet løpende tilsyn med bruk av isolat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg