Kalktabletter er tabletter som inneholder mineralet kalsium. Kalsium, også kjent som kalk, er nødvendig for å vedlikeholde benmassen, som en viktig byggesten i skjelettet. I tillegg er det viktig for at muskulaturen, hjertet og nervesystemet skal fungere normalt.

Mineralet bidrar også i koagulering av blodet og i reguleringen av flere hormoner. Kalsium dannes ikke i kroppen, og må derfor tilføres gjennom mat eller kosttilskudd. Noen kilder til kalsium i kosten er melk, ost, yoghurt, hermetisk fisk, grønne grønnsaker, bønner og nøtter.

Kalktabletter brukes sammen med vitamin D i behandling av sykelige tilstander med kalksvinn i skjelettet, som for eksempel benskjørhet (osteoporose). Vitamin D øker opptaket av kalsium fra tarmen.

Kalktabletter brukes også for å forebygge og behandle mangel på kalsium. Forebyggende behandling med kalsium brukes ofte av postmenopausale kvinner, som har økt risiko for utvikling av benskjørhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg