Klamydiapneumoni er en luftveisinfeksjon som kan forårsakes av to arter av chlamydiabakterien, Chlamydia pneumoniae og Chlamydia psittaci.

Faktaboks

Uttale
chlamˈydiapneumoni

Chlamydia pneumoniae, noen ganger omtalt som Chlamydophila pneumoniae, gir oftest øvre luftveisinfeksjon og bronkitt, og pneumoni (lungebetennelse) bare hos et mindretall av pasientene. Bakterien kalles i blant Twar-bakterien. Sykdommen opptrer oftest i epidemier, slik at hyppigheten av infeksjonen vil variere fra tid til tid. Barn rammes oftest, men får gjerne en mild infeksjon. Voksne får oftere en alvorligere infeksjon, men de færreste er vesentlig sykdomspåvirket.

Pneumoni på grunn av Chlamydia psittaci gir gjerne et alvorligere sykdomsbilde, men forekommer langt sjeldnere. Mennesket smittes av fugler, som er den naturlige verten for bakterien. Sykdommen går også under navn som ornitose, psittakose og papegøyesyke.

Behandling

Behandling med antibiotika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg