Kollaps er en senkning av bevisstheten på grunn av kortvarig oksygenmangel i hjernen. Dette kan skje hvis det forekommer en plutselig senkning av blodtrykket. Som medisinsk begrep er kollaps dårlig definert og er i stor utstrekning erstattet av sjokk.

Faktaboks

Uttale
kollˈaps
Etymologi
av latin collabi, ‘falle sammen’

Årsaker

Kollaps kan arte seg som en alvorlig, generell kraftløshet, med blekhet, kjølig hud, kaldsvette, svak og rask puls og overfladisk åndedrett.

Blodtrykksfallet kan for eksempel skyldes angst, at man ser blod eller andre typer sterke inntrykk, av smerter, eller av store anstrengelser og langvarig opphold i varme omgivelser.

Andre årsaker kan være infeksjoner, svære skader, blodtap, operasjoner, forgiftninger og hjertesykdom.

Dagligtalen

Ordet kollaps, og det tilhørende verbet kollabere, brukes i dagligtalen i overført betydning. Det kan beskrive en fysisk og psykisk utmattelsestilstand, med lammet tenke- og handleevne. Det kan også beskrive en plutselig tretthet etter sterke forutgående påkjenninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg