kryptokokkose

Hos aids-pasienter sees en sjelden gang hjernehinnebetennelse (meningitt) forårsaket av Cryptococcus. Soppmeningitt behandles med soppmidler over lang tid.
Av .

Kryptokokkose er en sykdom forårsaket av soppen Cryptococcus neoformans. Soppen er utbredt i naturen og infeksjon i lungene skjer antakelig etter inhalasjon av soppsporer. Hovedmanifestasjonen ved kryptokokkose er hjernehinnebetennelse (meningitt) med feber og hodepine. En rekke andre organer kan imidlertid også rammes.

Faktaboks

uttale:
kryptococcˈose
etymologi:
av krypto-, gresk kokkos, ‘bær’, og -osis, ‘tilstand, sykdom’
også kjent som:
cryptococcose
kryptokokkose

Sykdommen forekommer oftest hos pasienter med alvorlig svekket cellulær immunitet, for eksempel hos aids-pasienter, men kan i sjeldne tilfeller også forekomme hos tilsynelatende immunfriske mennesker.

Diagnosen stilles ved å påvise kryptokokker i spinalvæsken eller ved å påvise kryptokokkantigen i spinalvæsken eller i blodet.

Forholdsvis effektiv medisin finnes, men behandlingen må være langvarig. På verdensbasis får om lag fem prosent av aids-pasientene kryptokokkose. Men etter at det midt på 1990-tallet kom bedre behandling for hiv-infeksjon, er kryptokokkmeningitt blitt en sjelden sykdom hos hiv-pasienter i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg