kryptokokkose

Hos aids-pasienter sees en sjelden gang hjernehinnebetennelse (meningitt) forårsaket av Cryptococcus. Soppmeningitt behandles med soppmidler over lang tid.
Av .

Artikkelstart

Kryptokokkose er en sykdom forårsaket av soppen Cryptococcus neoformans. Soppen er utbredt i naturen og infeksjon i lungene skjer antakelig etter inhalasjon av soppsporer. Hovedmanifestasjonen ved kryptokokkose er hjernehinnebetennelse (meningitt) med feber og hodepine. En rekke andre organer kan imidlertid også rammes.

Faktaboks

Uttale
kryptococcˈose
Etymologi
av krypto-, gresk kokkos, ‘bær’, og -osis, ‘tilstand, sykdom’
Også kjent som
cryptococcose kryptokokkose

Sykdommen forekommer oftest hos pasienter med alvorlig svekket cellulær immunitet, for eksempel hos aids-pasienter, men kan i sjeldne tilfeller også forekomme hos tilsynelatende immunfriske mennesker.

Diagnosen stilles ved å påvise kryptokokker i spinalvæsken eller ved å påvise kryptokokkantigen i spinalvæsken eller i blodet.

Forholdsvis effektiv medisin finnes, men behandlingen må være langvarig. På verdensbasis får om lag fem prosent av aids-pasientene kryptokokkose. Men etter at det midt på 1990-tallet kom bedre behandling for hiv-infeksjon, er kryptokokkmeningitt blitt en sjelden sykdom hos hiv-pasienter i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg