Epitel. Enlaget kubisk epitel.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kubisk epitel er en type epitel som består av kubeformede celler med store, runde, sentraltliggende kjerner. Kubiske celler gir beskyttelse, men kan også være aktive, der de transporterer stoffer inn og ut av lumen, eller passive. Kubisk epitel eksisterer vanligvis enlaget, unntaksvis som flerlaget.

Enlaget kubisk epitel

Kubisk epitel danner generelt veggene i mindre, rørformede strukturer og finnes i nyrenes samlerør, i utførselsgangene i eksokrine kjertler og på innsiden av veggene i sædkanalene, der de gir beskyttelse og fungerer under absorpsjon og sekresjon. Denne typen epitel finnes også i overflaten på eggstokkene, i skjoldbruskkjertelen, øyets netthinne og linse, samt i plexus choroideus i hjernens ventrikkelsystem.

Flerlaget kubisk epitel

Flerlaget (egentlig tolaget) kubisk epitel finnes unntaksvis i munningen av de største samlerørene i nyrene og i eksokrine kjertler, slik som melkekjertler, svettekjertler og spyttkjertler der de har en beskyttende rolle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg