Absorpsjon er opptak av væsker, gasser eller andre stoffer gjennom hud, slimhinner, blodkar, lymfekar eller andre vev i kroppen.

Faktaboks

Uttale
absorpsjˈon

Absorpsjonsgrad og -hastighet avhenger av flere faktorer:

Fysiologi

I fysiologien brukes begrepet absorpsjon om oppsuging av stoffer fra magesekk og tarm til blod og/eller lymfe. Det gjelder først og fremst nedbrytningsproduktene av de energiholdige næringsstoffene proteiner, karbohydrater og fettstoffer til henholdsvis aminosyrer, glukose og fettsyrer, samt vann, vitaminer og mineraler. Også mange legemidler og en del giftstoffer kan absorberes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg