Kumulativ virkning er en betegnelse på en stadig økende medikamentvirkning. Denne virkningen kan oppstå på flere måter, for eksempel ved at det blir gitt nye medikamentdoser før virkningen av tidligere doser er over, eller fordi virkningen ikke er reverserbar når medikamentet fjernes. I enkelte tilfeller kan dette være tilsiktet og ønskelig, for eksempel ved medikamentell behandling av stoffskiftesykdommer. På lang sikt kan imidlertid kumulativ virkning være farlig og fremkalle forgiftninger.

Faktaboks

Uttale
kˈumulativ virkning
Etymologi
av latin cumulus, ‘haug, hop’

Eksempler på legemidler som kan ha en slik skadelig kumulativ virkning, er bromsalter og langsomtvirkende barbiturater. Langvarig bruk av kortikosteroider kan føre til gradvise forandringer i beinvev, bindevev, fettvev og muskelvev. Den toksiske virkningen av alkoholleveren er beskjeden etter kort tids bruk, men kan etter lang tids bruk føre til celledød, cellenydannelse og fibrose (cirrhose).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg