Leukocytose er en unormal økning av antall hvite blodceller (leukocytter) i blodet. Leukocytose oppstår oftest som en reaksjon på betennelse (inflammasjon), for eksempel på grunn av infeksjon eller vevsskade, men kan også være uttrykk for blodkreft.

Faktaboks

Uttale
leukosytˈose
Etymologi
av leuko-, gresk kytos, ‘celle’, og -osis, ‘tilstand’

De hvite blodcellene består av en rekke undergrupper. De to største er granulocytter og lymfocytter, som til sammen utgjør cirka 50–70 prosent av de hvite blodcellene. De hvite blodcellene er en viktig del av immunforsvaret mot bakterier og virus. Ved bakterieinfeksjoner, vevsskade, bindevevssykdommer og allergier blir det typisk høye nivåer av granulocytter, mens det ved virusinfeksjoner kan bli økt antall lymfocytter.

Leukocytose kan også skyldes blodkreft (leukemi, «hvitt blod»). Ved kronisk myelogen leukemi og kronisk lymfatisk leukemi vil det alltid være leukocytose, henholdsvis bestående av granulocytter og lymfocytter. Ved akutt leukemi kan leukocytt-nivået i blodet være både høyt, normal og lavt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Camilla-Emilie Hansen

Hei!
Har du kilder til dette?
mvh. sykepleierstudent under eksamen :)

svarte Ida Scott

Hei! Alle våre artikler er skrevet av fagpersoner, og kan dermed vanligvis brukes som kilder under eksamener. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg