Målorgan er et organ eller en celle som er målet for en spesifikk biologisk aktivitet — et organ som 'noe' virker på. Muskel- og fettvev er for eksempel målorgan for effekten av insulin; livmorslimhinnens celler er målorgan for kvinnelige kjønnshormoner. Tverrstripet muskulatur er målorgan for motoriske nerver. Av og til er det spørsmål om en skadelig effekt, for eksempel av dreperceller.

En forutsetning for at en celle skal kunne fungere som målorgan, er at det finnes reseptorer (bindingssteder) på eller ved celleoverflaten. De molekylene, for eksempel hormoner, som skal skape aktiviteten, fanges opp av og bindes til reseptorene, og utløser derved en reaksjon i de respektive cellene. Drepercellenes effekt på kroppens egne celler formidles oftest av antistoff rettet mot målcellene; reseptoren sitter i dette tilfellet på drepercellen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg