Medulloblastom, kreftsvulst i hjernen, oftest i lillehjernen. Medulloblastom regnes til samlegruppen primitive nevroepiteliale tumorer (PNET), og utgår sannsynligvis fra nevroepiteliale celler fra taket av 4. hjernehulrom i bakre skallegrop. Kreftceller fra medulloblastom kan lett spre seg via cerebrospinalvæsken til de øvrige hulrommene i sentralnervesystemet og gi opphav til metastaser, f.eks. nede i spinalkanalen.

Medulloblastom er den nest hyppigste typen av hjernesvulster hos barn, og forekommer også hos yngre voksne. Totalt registreres det 10–15 nye tilfeller hvert år i Norge.

Debutsymptomer er oftest hodepine, ustøhet og dårlig koordinering av bevegelser.

Diagnosen stilles nå oftest med computertomografi (CT) og magnetresonans (MR), eventuelt også med celleprøve fra spinalvæsken. Endelig diagnose avhenger av vevsprøve fra svulsten, enten ved nevrokirurgi eller ved nåleprøve veiledet av MR.

Behandlingen baseres på å fjerne så mye av svulsten som mulig ved nevrokirurgi, etterfulgt av intensiv cytostatikabehandling (særlig hos barn) og så strålebehandling. Hos barn under 3–4 år forsøker man å vente med strålebehandling inntil 4-årsalderen for å redusere risikoen for varig stråleskade av sentralnervesystemet og vekstforstyrrelser i de bestrålte delene av skjelettet. Strålebehandlingen omfatter hele sentralnervesystemet (hode og nesten hele ryggsøylen) med en moderat stråledose, og med ganske høy stråledose mot bakre skallegrop.

Man har forsøkt å erstatte strålebehandlingen med kun cytostatikabehandling og kirurgi, men foreløpig har dette gitt dårligere overlevelse enn det en oppnår med tillegg av omfattende strålebehandling.

Om lag 50 % av barn og unge med medulloblastom helbredes, men leveutsiktene er svært avhengig av utbredelsen av primærsvulst og eventuelle metastaser i sentralnervesystemet, hvor mye av primærsvulsten som kan fjernes kirurgisk, og hvor omfattende strålebehandling man velger å gi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.