Lillehjernen
3D-figur av hjernen inne i hodeskallen. Det lysende området er lillehjernen, som befinner seg i bakre skallegrop like under storhjernen. På denne figuren sees også ryggmargen som strekker seg nedover i spinalkanalen.
Av /Shutterstock.
Hjerneventrikler.

Hjerneventrikler. I hjernens indre finnes væskefylte hulrom (ventrikler) hvor hjerne- og ryggmargsvæsken (cerebrospinalvæsken) dannes og sirkulerer. På tegningen er disse hulrommene gjengitt med mørk farge. Hjernen er gjort «gjennomsiktig».

Av /KF-arkiv ※.

Medulloblastom er en type kreftsvulst i hjernen, oftest i lillehjernen. Medulloblastomer antas å vokse ut fra nevroepiteliale celler som sitter i taket av den fjerde hjerneventrikkelen, i bakre skallegrop. Kreftceller fra medulloblastom kan lett spre seg via cerebrospinalvæsken til de øvrige hulrommene i sentralnervesystemet og gi opphav til metastaser, for eksempel nede i spinalkanalen. Medulloblastom regnes til samlegruppen primitive nevroepiteliale tumorer (PNET).

Faktaboks

Uttale
medulloblastˈom
Etymologi
av medulla, gresk blastos, ‘kim’, og -oma, ‘svulst’

Utbredelse

Medulloblastom er den nest hyppigste typen av hjernesvulster hos barn, og forekommer også hos yngre voksne. Totalt registreres det 10–15 nye tilfeller hvert år i Norge.

Symptomer og tegn

Sykdommen debuterer oftest med hodepine, ustøhet og dårlig koordinering av bevegelser.

Diagnose

Diagnosen stilles nå oftest med CT og MR, eventuelt også med celleprøve fra spinalvæsken. Endelig diagnose avhenger av vevsprøve fra svulsten, enten ved nevrokirurgi eller ved nåleprøve veiledet av MR.

Behandling

Behandlingen baseres på å fjerne så mye av svulsten som mulig ved nevrokirurgi, etterfulgt av intensiv cellegift (særlig hos barn) og så strålebehandling. Hos barn under tre til fire år forsøker man å vente med strålebehandling inntil fire-årsalderen for å redusere risikoen for varig stråleskade av sentralnervesystemet og vekstforstyrrelser i de bestrålte delene av skjelettet. Strålebehandlingen omfatter hele sentralnervesystemet (hode og nesten hele ryggsøylen) med en moderat stråledose, og med ganske høy stråledose mot bakre skallegrop.

Man har forsøkt å erstatte strålebehandlingen med kun cellegift og kirurgi, men foreløpig har dette gitt dårligere overlevelse enn det en oppnår med tillegg av omfattende strålebehandling.

Prognose

Om lag halvparten av barn og unge med medulloblastom helbredes, men leveutsiktene er svært avhengig av utbredelsen av primærsvulst og eventuelle metastaser i sentralnervesystemet, hvor mye av primærsvulsten som kan fjernes kirurgisk, og hvor omfattende strålebehandling man velger å gi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg