Menoragi, unormalt kraftig og/eller langvarig menstruasjonsblødning. Noen fastlagt definisjon på hvor mye eller hvor lenge kvinnen skal blø for at det skal kalles menoragi, finnes ikke. Det er imidlertid sjelden at menstruasjonsblødninger er på mer enn 80 ml eller varer mer enn 8 dager. Det som er over dette, kan kalles menoragi.

En av de vanligste årsakene til menoragi er livmorinnlegg (spiral). Muskelknuter i livmorveggen (leiomyomer) er en annen vanlig årsak. Leiomyomer blir vanligere med alderen, og hos kvinner over 40 år er menoragi en ikke sjelden plage. Hypotyreose (svikt i skjoldbruskkjertelen) kan gi menoragi. Hos unge kvinner som har menoragi, er koagulasjonsforstyrrelser årsaken hos omtrent 30 %.

Menoragi er i seg selv ufarlig, men et stort blodtap kan i det lange løp føre til jernmangelanemi hvis man ikke sørger for nok tilførsel av jern. Den kraftige og langvarige blødningen kan i seg selv bli en plage og et hinder for sosiale aktiviteter.

Man må først behandle årsaken til tilstanden hvis det lar seg gjøre. Menoragi kan behandles med medikamenter, med fibrinolysehemmer (syklokapron) eller med NSAIDer (f.eks. naproxen, ibuprofen). I siste instans kan kirurgisk behandling være aktuelt. Man kan enten fjerne livmorslimhinnen (varmebehandling, elektrokoagulasjon, laser) eller livmoren (hysterektomi). Etter kirurgisk behandling er svangerskap ikke lenger mulig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.