Menoragi er unormalt kraftig og/eller langvarig menstruasjonsblødning. Noen fastlagt definisjon på hvor mye eller hvor lenge kvinnen skal blø for at det skal kalles menoragi, finnes ikke. Det er imidlertid sjelden at menstruasjonsblødninger er på mer enn 80 milliliter eller varer mer enn åtte dager. Det som er over dette, kan kalles menoragi.

Faktaboks

Uttale
menoragˈi
Etymologi
av meno- og gresk rhegnynai, ‘bryte frem’

Årsaker

En av de vanligste årsakene til menoragi er livmorinnlegg (spiral). Muskelknuter i livmorveggen (leiomyomer) er en annen vanlig årsak. Leiomyomer blir vanligere med alderen, og hos kvinner over 40 år er menoragi en ikke sjelden plage. Hypotyreose (svikt i skjoldbruskkjertelen) kan gi menoragi. Hos unge kvinner som har menoragi, er koagulasjonsforstyrrelser årsaken hos omtrent 30 prosent.

Komplikasjoner

Menoragi er i seg selv ufarlig, men et stort blodtap kan i det lange løp føre til jernmangelanemi hvis man ikke sørger for nok tilførsel av jern. Den kraftige og langvarige blødningen kan i seg selv bli en plage og et hinder for sosiale aktiviteter.

Behandling

Man må først behandle årsaken til tilstanden hvis det lar seg gjøre. Menoragi kan behandles med medikamenter (fibrinolysehemmer (cyklokapron) eller med NSAIDer (for eksempel naproxen eller ibuprofen)). I siste instans kan kirurgisk behandling være aktuelt. Man kan enten fjerne livmorslimhinnen (varmebehandling, elektrokoagulasjon, laser) eller livmoren (hysterektomi). Etter kirurgisk behandling er svangerskap ikke lenger mulig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg