Meticillin er et smalspektret antibiotikum tilhørende klassen penicilliner. Legemidlet brukes ikke lenger i dag på grunn av resistensutvikling.

Faktaboks

Uttale
meticillˈin

Virkning

Betalaktamaseantibiotika
Alle betalaktamaseantibiotika har en betalaktamasering. Enzymet betalaktamase spalter ringen der pilen viser. Dermed inaktiveres legemidlet.
Av /Fra læreboken Legemidler og bruken av dem. Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS).

Meticillin virker som andre penicilliner ved å hemme grampositive bakteriers dannelse av cellevegg. Meticillin har en betalaktamring i sin struktur. Betalaktamasestabile penicilliner lar seg ikke ødelegge av enzymet betalaktamase som produseres av noen bakterier.

Bruk

Meticillin var det første betalaktamasestabile penicillinet som ble laget. Tidligere ble legemidlet brukt i behandling av infeksjoner forårsaket av betalaktamasedannende, meticillinfølsomme stafylokokker. Bruken er i høy grad erstattet av kloksacillin, dikloksacillin og flukloksacillin.

Resistens

Resistens mot betalaktamaseresistent antibiotika ble først observert for meticillin på 1960-tallet. Bakteriene ervervet evnen til å binde opp meticillin og dermed hindre effekten av meticillin på celleveggsyntesen. I dag benyttes betegnelsen meticillinresistent Staphylococcus aureus (MRSA) for å beskrive stammer av gule stafylokokker som er resistente mot meticillin og andre antibiotika.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg