Meticillin er et smalspektret antibiotikum tilhørende klassen penicilliner. Legemidlet brukes ikke lenger i dag på grunn av resistensutvikling.

Meticillin virker som andre penicilliner ved å hemme grampositive bakteriers dannelse av cellevegg. Meticillin har en betalaktamring i sin struktur. Betalaktamasestabile penicilliner lar seg ikke ødelegge av enzymet betalaktamase som produseres av noen bakterier.

Meticillin var det første betalaktamasestabile penicillinet som ble laget. Tidligere ble legemidlet brukt i behandling av infeksjoner forårsaket av betalaktamasedannende, meticillinfølsomme stafylokokker. Bruken er i høy grad erstattet av kloksacillin, dikloksacillin og flukloksacillin.

Resistens mot betalaktamaseresistent antibiotika ble først observert for meticillin på 1960-tallet. Bakteriene ervervet evnen til å binde opp meticillin og dermed hindre effekten av meticillin på celleveggsyntesen. I dag benyttes betegnelsen meticillinresistent Staphylococcus aureus (MRSA) for å beskrive stammer av gule stafylokokker som er resistente mot meticillin og andre antibiotika.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.