meticillin

Artikkelstart

Meticillin er et smalspektret antibiotikum tilhørende klassen penicilliner. Legemidlet brukes ikke lenger i dag på grunn av resistensutvikling.

Faktaboks

Uttale
methicillˈin

Virkning

Alle betalaktamaseantibiotika har en betalaktamasering. Enzymet betalaktamase spalter ringen der pilen viser. Dermed inaktiveres legemidlet.
Av /Fra læreboken Legemidler og bruken av dem. Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS).

Meticillin virker som andre penicilliner ved å hemme grampositive bakteriers dannelse av cellevegg. Meticillin har en betalaktamring i sin struktur. Betalaktamasestabile penicilliner lar seg ikke ødelegge av enzymet betalaktamase som produseres av noen bakterier.

Bruk

Meticillin var det første betalaktamasestabile penicillinet som ble laget. Tidligere ble legemidlet brukt i behandling av infeksjoner forårsaket av betalaktamasedannende, meticillinfølsomme stafylokokker. Bruken er i høy grad erstattet av kloksacillin, dikloksacillin og flukloksacillin.

Resistens

Resistens mot betalaktamaseresistent antibiotika ble først observert for meticillin på 1960-tallet. Bakteriene ervervet evnen til å binde opp meticillin og dermed hindre effekten av meticillin på celleveggsyntesen. I dag benyttes betegnelsen meticillinresistent Staphylococcus aureus (MRSA) for å beskrive stammer av gule stafylokokker som er resistente mot meticillin og andre antibiotika.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg