Medisinsk overvåkningsmonitor

Skjermen viser en del parametre som er viktige for å overvåke en pasients blodsirkulasjon. De grønne linjene øverst viser elektrokardiogrammet (EKG), som hos denne pasienten har en hjerterytmeforstyrrelse (atrieflimmer/-flutter). Det grønne tallet viser hjertefrekvensen. Den røde linjen viser pasientens blodtrykk målt invasivt i en arterie (oftest i arteria radialis), hvor den arterielle trykk-kurven som middel arterietrykk (MAP) kan beregnes ut fra fremgår. De røde tallene viser systolisk og diastolisk blodtrykk med MAP i parentes. Den blå linjen viser oksygenmetningen, mens tallet viser perifer oksygenmetning (SpO2). De lilla tallene nederst er målinger av blodtrykk målt med en blodtrykksmansjett (såkalt non-invasivt blodtrykk).

Medisinsk overvåkningsmonitor
Av /Shutterstock.

Middelarterietrykk er det gjennomsnittlige trykket i kroppens arterier gjennom en hjertetsyklus. I likhet med andre målinger av blodtrykk måles dette i millimeter kvikksølv (mmHg).

Faktaboks

Også kjent som

engelsk mean arterial pressure, MAP

Middelarterietrykket gjenspeiler trykket som forsyner (perfunderer) organene med blod (perfusjonstrykket). Normalområdet er rundt 65–100 mmHg hos voksne, mens det hos barn er aldersavhengig.

I norsk sammenheng brukes ofte den engelske betegnelsen mean arterial pressure, forkortet MAP.

Betydning

MAP er høyest i hovedpulsåren (aorta) nær hjertet, og blir lavere når pulskurven generert av hjertet sprer seg utover i de mindre blodårene i hele kroppen. Samtidig vil systolisk blodtrykk stige og diastolisk blodtrykk bli lavere.

MAP måles oftest i en arterie på arm eller bein. I klinisk praksis vil man legge til grunn at dette gjenspeiler perfusjonstrykket til indre organer. Om MAP blir for lav, vil perfusjonen av vitale organer som hjernen, hjertet og nyrene bli for lav og kunne medføre skadevirkninger på organene grunnet iskemi (se autoregulering).

Beregning av MAP

Hvis man kjenner blodtrykket til en pasient, kan MAP grovt beregnes ved formelen:

MAP = diastolisk blodtrykk + ⅓ × (systolisk blodtrykkdiastolisk blodtrykk)

For eksempel vil en person med blodtrykk 130/80 mmHg ha en beregnet MAP på målestedet som er: 80 + ⅓ × (130–80) = 97 mmHg

Forskjellen i systolisk og diastolisk trykk multipliseres med ⅓ i formelen fordi diastolen varer lenger enn systolen. Ved høy hjertefrekvens vil dette endre seg.

En mer teknisk riktig måte å beregne MAP på er å integrere arealet under den arterielle trykkurven og deretter dele dette på varigheten av trykkurven.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg