middelarterietrykk (MAP)

Medisinsk overvåkningsmonitor

Skjermen viser en del parametre som er viktige for å overvåke en pasients blodsirkulasjon. De grønne linjene øverst viser elektrokardiogrammet (EKG), som hos denne pasienten har en hjerterytmeforstyrrelse (atrieflimmer/-flutter). Det grønne tallet viser hjertefrekvensen. Den røde linjen viser pasientens blodtrykk målt invasivt i en arterie (oftest i arteria radialis), hvor den arterielle trykk-kurven som middel arterietrykk (MAP) kan beregnes ut fra fremgår. De røde tallene viser systolisk og diastolisk blodtrykk med MAP i parentes. Den blå linjen viser oksygenmetningen, mens tallet viser perifer oksygenmetning (SpO2). De lilla tallene nederst er målinger av blodtrykk målt med en blodtrykksmansjett (såkalt non-invasivt blodtrykk).

Medisinsk overvåkningsmonitor
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Middel arterietrykk er det gjennomsnittlige trykket gjennom hjertets syklus i kroppens arterier og måles i millimeter kvikksølv (mmHg). Det gjenspeiler trykket som forsyner (perfunderer) organene med blod (perfusjonstrykket). Normalområdet er rundt 65–100 mmHg hos voksne, mens det hos barn vil være aldersavhengig.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk mean arterial pressure, MAP

I norsk sammenheng brukes ofte den engelske betegnelsen mean arterial pressure, forkortet MAP.

Betydning

MAP vil være høyest i hovedpulsåren (aorta) nær hjertet, og deretter bli lavere når pulskurven generert av hjertet sprer seg utover i de mindre blodårene i hele kroppen. Samtidig vil systolisk blodtrykk stige og diastolisk blodtrykk bli lavere.

MAP vil oftest bli målt i en arterie på arm eller ben, og i klinisk praksis vil man legge til grunn at dette gjenspeiler perfusjonstrykket til indre organer. Om MAP blir for lav, vil perfusjonen av vitale organer som hjernen, hjertet og nyrene bli for lav og kunne medføre skadevirkninger på organene grunnet iskemi (se autoregulering).

Beregning av MAP

Hvis man kjenner blodtrykket til en pasient, kan MAP kan grovt beregnes ved formelen:

MAP = diastolisk blodtrykk + 1/3 * (systolisk blodtrykk – diastolisk blodtrykk)

For eksempel vil en person med blodtrykk 130/80 mmHg ha en beregnet MAP på målestedet som er: 80 + 1/3 * (130–80) = 97 mmHg.

Grunnen til at forskjellen i systolisk og diastolisk trykk multipliseres med 1/3 i formelen, er at diastolen er lengre enn systolen, med mindre hjertefrekvensen er høy.

En mer teknisk riktig måte å beregne MAP på er å integrere arealet under den arterielle trykkurven og deretter dele dette på varigheten av trykkurven.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg