Leggen

Leggens muskulatur sett bakfra (A, B) og forfra (C). Leggens form bestemmes av den tohodede musculus gastrocnemius og den underliggende musculus soleus. De to musklene fungerer som en trehodet muskel (som kalles musculus triceps surae). Senene deres forenes litt under midten av leggen til akillessenen, som er kroppens mest belastede sene. Også leggens muskulatur er omsluttet av en bindevevshinne, fascia cruris, som er en fortsettelse av fascia lata.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus plantaris er en muskel i leggen. Det er den muskelen i kroppen som har lengst endesene. Den lille, flate muskelen springer ut fra siden på den laterale femurkondylen, like over det laterale gastrocnemiushodet (caput laterale), går på skrå over tibia og fortsetter med sin lange, tynne endesene ned langs leggens mediale side, mellom musculus gastrocnemius og musculus soleus. Muskelens sene kan smelte sammen med akillessenen, men kan også fortsette ned til den mediale siden av hælbeinet (tuber calcanei). I noen tilfeller (10–20 prosent) kan den mangle helt.

Faktaboks

Uttale

m'uskulus plant'aris

Etymologi

av latin: planta (pedis), 'fotsålen'. Muskelens navn skyldes at den hos enkelte primater fortsetter inn i plantaraponevrosen og spenner denne. Den er en parallell til overekstremitetens musculus palmaris longus.

Også kjent som

fotsålemuskelen

Muskelen kalles på norsk for 'fotsålespenneren', og er utviklingshistorisk en parallell til underarmens musculus palmaris longus. Den kan sammen med akillessenen bidra til å plantarflektere foten i ankelleddet, og å invertere foten i subtalarleddet. Videre er den en svak fleksor og en innoverrotator for leggen i kneleddet. Muskelen bidrar også som en beskytter for knehasens store blodkar (arteria & vena tibialis posterior).

Ruptur av den lange, tynne plantaris-senen forekommer ikke sjelden ved idrettsskader (løp, hopp), ofte med betegnelsen 'tennis leg'. Forsøk på aktiv og passiv plantar-/dorsalfleksjon av foten vil da være svært smertefullt.

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: Nervus tibialis ((L5)S1–S2)
  • Utspring: over og lateralt for condylus lateralis femoris
  • Feste: tuber calcanei

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg