Beinet.

Beinet. Hofte- og lårmuskler sett bakfra. Til venstre ses de overfladiske musklene. Størst er musculus gluteus maximus, som strekker hoften og muliggjør oppreist gange. Til høyre vises de dypereliggende musklene. Nesten alle hoftemusklene fester seg i nærheten av hodet på lårbeinet, og de holder bekkenet i balanse i oppreist stilling.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus semitendinosus er en av de toleddete musklenelårets bakside som tilhører muskelgruppen hamstrings. Den kalles på norsk for 'den halvsenete lårmuskelen'. Den strekker, innoverroterer og adduserer i hofteleddet, og bøyer kneet. Den kan også innoverrotere leggen ved bøyd kneledd.

Faktaboks

Uttale

s'emitendin'osus

Etymologi

av latin: semi-: halv- og tendo, 'sene'. Muskelen har fått sitt navn fordi den halvveis består av en distal sene.

Også kjent som

den halvsenete lårmuskelen

Dette er en slank muskel som utgår fra sittebeinsknuten (tuber ischiadicum) sammen med musculus biceps femoris, og den legger seg umiddelbart langs dennes mediale side.

Muskelen kan ofte bli delt i to deler ved et skrått senebånd (intersectio tendinea). Omtrent midt på låret går den over i en smal og rund senestreng (kan kjennes i knehasens mediale del) som ender i 'gåsefoten' (per anserinus) på innsiden av tibia, mellom senene til musculus sartorius (over) og musculus gracilis (under).

Anatomisk nøkkelinformasjon

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg