Myksom, den vanligste primære hjertetumor bygd opp av små stjerneformede til kantede celler i et rikelig, myksoid stroma (slimaktig støttevev). Myksomer er sjeldne, men klinisk viktige fordi de på grunn av sin lokalisering kan være livstruende. Myksomer kan oppstå i alle hjertekamre. 75 % finnes i venstre forkammer, vanligvis utgående fra skilleveggen mot høyre forkammer.

Det diskuteres om myksomer opprinnelig oppstår fra en blodpropp (trombe), men hovedoppfatningen er nå at det dreier seg om reelle svulster med opprinnelse fra celler i hjerteveggen.

Symptomene varierer med svulstens beskaffenhet og størrelse. Vanligvis skyldes de at svulsten hindrer blodstrømmen gjennom mitralostiet (åpningen mellom venstre forkammer og hjertekammer) som ved mitralstenose, og de viser seg som åndenød og atrieflimmer. For øvrig er svulsten vanligvis myk og kan lett fragmentere, dvs. gi opphav til embolisme, f.eks. til hjernens arterier (hjerneslag).

Diagnosen stilles ved ultralydundersøkelse av hjertet på klinisk mistanke på grunnlag av symptomene eller fordi det registreres en bilyd over hjertet.

Behandlingen er kirurgisk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.