myksom

Myksom, den vanligste primære hjertetumor bygd opp av små stjerneformede til kantede celler i et rikelig, myksoid stroma (slimaktig støttevev). Myksomer er sjeldne, men klinisk viktige fordi de på grunn av sin lokalisering kan være livstruende. Myksomer kan oppstå i alle hjertekamre. 75 % finnes i venstre forkammer, vanligvis utgående fra skilleveggen mot høyre forkammer.

Faktaboks

Uttale
myksˈom
Etymologi
av gresk myksa, ‘slim’, og -oma, ‘svulst’

Årsak

Det diskuteres om myksomer opprinnelig oppstår fra en blodpropp (trombe), men hovedoppfatningen er nå at det dreier seg om reelle svulster med opprinnelse fra celler i hjerteveggen.

Symptomene

Symptomene varierer med svulstens beskaffenhet og størrelse. Vanligvis skyldes de at svulsten hindrer blodstrømmen gjennom mitralostiet (åpningen mellom venstre forkammer og hjertekammer) som ved mitralstenose, og de viser seg som åndenød og atrieflimmer. For øvrig er svulsten vanligvis myk og kan lett fragmentere, dvs. gi opphav til embolisme, f.eks. til hjernens arterier (hjerneslag).

Diagnosen

Diagnosen stilles ved ultralydundersøkelse av hjertet på klinisk mistanke på grunnlag av symptomene eller fordi det registreres en bilyd over hjertet.

Behandlingen

Behandlingen er kirurgisk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg