Myksom er den vanligste primære svulsten som vokser i hjertet. Svulsten er bygd opp av små stjerneformede eller kantede celler i et rikelig, slimaktig støttevev (myksoid stroma). Myksomer er sjeldne, men klinisk viktige fordi de på grunn av sin lokalisering kan være livstruende. Myksomer kan oppstå i alle hjertekamre. 75 prosent finnes i venstre forkammer, vanligvis utgående fra skilleveggen mot høyre forkammer.

Faktaboks

Uttale
myksˈom
Etymologi
av gresk myksa, ‘slim’, og -oma, ‘svulst’

Årsak

Det diskuteres om myksomer opprinnelig oppstår fra en blodpropp (trombe), men hovedoppfatningen er nå at det dreier seg om reelle svulster som vokser utifra celler i hjerteveggen.

Symptomer

Symptomene varierer med svulstens art og størrelse. Vanligvis skyldes symptomene at svulsten hindrer blodstrømmen gjennom mitralostiet (åpningen mellom venstre forkammer og hjertekammer) som ved mitralstenose. I så fall har pasienten pustevansker og atrieflimmer.

For øvrig er svulsten vanligvis myk og kan lett fragmentere, det vil si gi opphav til embolisme, for eksempel til hjernens arterier (hjerneslag).

Diagnose

Diagnosen stilles ved ultralydundersøkelse av hjertet på klinisk mistanke på grunnlag av symptomene eller fordi det registreres en bilyd over hjertet.

Behandling

Behandlingen er kirurgisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg