Nevrogent sjokk er svikt i blodets normale sirkulasjon (sjokk) som forårsakes av at blodårene utvider seg når deres normale nerveforsyning blir borte i forbindelse med skade av ryggmargen (medulla spinalis).

Dersom ryggmargsskaden er i øvre del av ryggen, kan også hjertes funksjon påvirkes som følge av redusert nervestimulering. Utvidelse av karene i venesystemet nedsetter blodstrømmen tilbake til hjertet, og reduserer dermed hjertets pumpeevne (se også hypovolemi). Samtidig utvidelse av blodkarene i arteriesystemet gjør at blodtrykket faller mer enn det reduksjonen i hjertets pumpeevne normalt skulle tilsi.

Behandlingen består i gi medikamenter som får blodkarene til å trekke seg sammen, og oftest brukt er infusjon av noradrenalin. Blodstrømmen tilbake til hjertet kan økes ved å gi infusjon av væske.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg