Nevromyelitis optica er en inflammatorisk demyeliniserende sykdom som rammer synsnerven(e) (nervus opticus) og ryggmargen (myelitt – betennelse i ryggmarg).

Faktaboks

Uttale
nevromyelˈitis ˈoptica
Etymologi
av nevro-, gresk myelos, ‘marg’, og -itis, ‘betennelse’
Også kjent som
NMO, nevromyelitis optica spectrum disorders (NMOSD), Devics sykdom

Sykdommen ble tidligere oppfattet som en variant i forløpet av multippel sklerose, men man vet nå at den i de fleste tilfeller skyldes bestemte antistoffer mot en vannkanalproteinet akvaporin-4 i nerveceller.

Ofte brukes samlebetegnelsen nevromyelitis optica spectrum disorders (NMOSD).

Symptomer

Betennelse av den ene eller begge synsnervene (optikusnevritt) gir sterkt svekket syn (tåkesyn) eller synstap, samt smerter bak eller rundt øyet ved øyebevegelse. Betennelse i ryggmargen gir ulike symptomer avhengig av hvor i ryggmargen betennelsen foreligger. Det vanligste er lammelser og svekket hudfølelse nedenfor betennelsesområdet. I tillegg kan blære- og tarmfunksjonen bli påvirket. I sjeldne tilfeller kan det også forekomme kvalme/oppkast, hikke, pustevansker og søvnforstyrrelser. Sykdommer kommer episodevis, som attakker, og gir ofte varige symptomer, med økende grad av funksjonstap ved gjentatte attakker. De fleste opplever gjentatte attakker.

Diagnostikk og behandling

I tillegg til klinisk nevrologisk undersøkelse vil MR kunne vise typiske betennelsesforandringer i ryggmargen. Akvaporin-4-antistoffer kan påvises i serum hos rundt 70 prosent av pasientene. Ved undersøkelser av cerebrospinalvæsken vil man påvise høye nivåer av celler og proteiner.

NMOSD-attakkene behandles med steroider akkurat som MS-attakker. I tillegg er det viktig med tidlig igangsetting av forebyggende behandling med monoklonale antistoffer slik at man unngår nye attakker. Forebyggende behandling er langvarig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg