Strukturformel av nitrofurantoin
Strukturformel av nitrofurantoin.

Nitrofurantoin er et legemiddel i gruppen urinveisantiseptika, en gruppe legemidler som hemmer veksten av mange typer bakterier i urinveiene. Legemidlet brukes hovedsakelig mot blærekatarr, som er den hyppigste formen av urinveisinfeksjon.

Faktaboks

Uttale
nˈitrofurantoˈin

Virkemåte

Nitrofurantoin har en bredspektret virkning og vil dermed virke både på grampositive og gramnegative bakterier. Nitrofurantoin binder seg til store molekyler, som bakteriecellenes DNA og proteiner. Dette gjør at cellene ikke kan dele seg videre og bakterienes vekst hemmes.

Når man tar legemidlet, vil det raskt utskilles av nyrene og oppkonsentreres i urinveiene. Dette er gunstig ettersom man ønsker at legemidlet skal fungere på de sykdomsfremkallende (patogene) bakteriene og ikke på bakterier som er nyttige for kroppen. Legemidlet gir raskt effekt og pasienten vil vanligvis merke bedring eller symptomfrihet i løpet av få dager.

Bruksområder

Nitrofurantoin brukes både mot akutte og kroniske urinveisinfeksjoner. Legemidlet trenger gjennom vev i liten grad, og er dermed egnet til å behandle ukompliserte urinveisinfeksjoner. Ukompliserte urinveisinfeksjoner er blærekatarr under en ukes varighet hos ellers friske, ikke-gravide kvinner. Behandlingen settes i gang av lege når pasienten merker symptomer på infeksjonen. Legemidlet kan også brukes forebyggende ved tilbakevendende urinveisinfeksjoner eller i tilfeller hvor pasienten har høy risiko for å få infeksjon.

I Norge selges nitrofurantoin i form av tabletter, under handelsnavnet Furadantin.

Bivirkninger

Bare én av 100 i befolkningen vil merke bivirkninger av legemidlet. De vanligste bivirkningene er hudkløe, kvalme og diaré. Lungebivirkninger er svært sjeldne, men mer alvorlige bivirkninger. Disse rammer hovedsakelig eldre og skrøpelige pasienter som bruker nitrofurantoin forebyggende.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg