noma

Artikkelstart

Noma er en livstruende betennelsestilstand i munnhulen som medfører vevstap og -død (nekrose) i ansiktet. Betennelsestilstanden skyldes en infeksjon med en blanding av fusiforme bakterier og spiroketer (fusospiroketal flora).

Faktaboks

Etymologi
gresk ‘væskende byll’, av nemein, ‘føde, fortære’
Også kjent som

cancrum oris

Skadene denne infeksjonen medfører er nekrotiserende, noe som betyr at pasientens vev dør og tapes. Hvis tilstanden ikke behandles kan hele kinnet og deler av ansiktet forsvinne og man kan se rett inn på kraniet og tennene.

Forekomst

Noma opptrer nesten utelukkende i visse utviklingsland i Afrika, syd for Sahara, og da mest hos barn som i tillegg lider av systemsykdom, under- eller feilernæring og som lever under dårlige sanitære forhold.

Årsaker

Sykdommen er ikke godt karakterisert. Tilstanden antas å starte som en nekrotiserende gingivitt (Vincents angina), utvikle seg videre til nekrotriserende periodontitt og nekrotiserende stomatitt (munnslimhinnebetennelse) til noma, fordi alle tilstandene er vevsdestruerende (nekrotiserende). Tilstandene nevnt forårsakes dessuten alle av en fusospiroketal bakterieflora.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg