Noma er en livstruende infeksjonssykdom i munnhulen som kan føre til store ødeleggelser i ansikt- og munnhule. Denne infeksjonen kan medføre nekrotiserende skader, noe som betyr at vev kan gå tapt for alltid og forsvinne.

Faktaboks

Etymologi
gresk ‘væskende byll’, av nemein, ‘føde, fortære’
Også kjent som

cancrum oris

Noma ble i 2023 kategorisert av WHO som en neglisjert tropesykdom.

Forekomst

Noma forekommer nesten utelukkende i visse utviklingsland i Afrika. Sykdommen rammer barn som i tillegg lider av systemisk sykdom, feil- eller underernæring, eller som lever under dårlige sanitære forhold.

Årsaker

Noma er en opportunistisk infeksjonssykdom, noe som betyr at infeksjonen vanligvis ikke gir sykdom om immunforsvaret er i orden, og det er ikke påvist at den smitter. Det har ikke blitt påvist én enkelt bakterie eller virus som forårsaker sykdommen.

Sykdomsforløp

Sykdommen antas å begynne som et lite sår på tannkjøttet eller i annen munnslimhinne. Videre kan denne spre seg til et større område samt involvere leppene og gi dårlig ånde. Uten behandling vil sykdommen i løpet av dager også skade og forårsake vevsdød i musklene og huden i ansiktet. Det er stor fare for sepsis (blodforgiftning) og død, og overlevende vil ofte få store arr og mangle deler av ansiktet.

Behandling

Dersom noma diagnostiseres på et tidlig tidspunkt, kan videre utvikling stoppes ved forbedret kosthold og munnhygiene samt antibiotika. Ved behandling i senere stadier av sykdommen vil ofte kirurgisk behandling og eventuelt kirurgisk rekonstruksjonsbehandling være aktuelt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg