Oksygentrykk i blod er gasstrykket av oksygen (PO2) i blod, det vil si det oksygenet som er fritt oppløst i blodet og ikke bundet til hemoglobin. Gasstrykket av oksygen i blodet er drivkraften i transporten av oksygen fra blodet til cellene i kroppen.

Faktaboks

Uttale
oksygˈentrykk i blod
Også kjent som

oksygentensjon i blod

Oksygentrykket måles ved hjelp av et blodgassapparat (se blodgasser), og angis i enhetene kPa (kilopascal) i Nord-Europa og i torr (Torricelli) eller mmHg (millimeter kvikksølv) i USA og mange andre land. 1 kPa = cirka 7,5 torr = cirka 7,5 mmHg. Se trykk – medisin.

Arterieblod

Oksygentrykk i blod brukes ofte om oksygentrykket i arterieblod (PaO2, normalt 13,3 kPa). Oksygentrykket i arterieblod hos lungefriske bestemmes av partialtrykket av oksygen i luften vi puster inn (varierer blant annet med prosentmengde O2 i innåndingsluften og barometertrykk) og partialtrykket (P) av karbondioksid (PCO2) og vanndamp (H2O) i alveolene (varierer med pustens dybde og frekvens, og kroppstemperaturen).

Oksygentrykket i blodet kan synke dramatisk ved lungesykdommer som for eksempel akutt lungesvikt, lungesvikt og lungeshunt.

Det vil oppstå oksygenmangel i vevet hvis sykdomstilstander reduserer oksygenforsyningen så kraftig at oksygentrykket i blodet under passasjen gjennom et vevsområde synker under ca. 2,7 kPa (f.eks. alvorlig anemi, sjokk).

Veneblod

Under passasjen gjennom kroppens organer avgir blodet hele tiden oksygen, slik at blod tatt fra forskjellige steder i sirkulasjonen kan ha forskjellig oksygentrykk. Oksygentrykket i arterieblod er vesentlig høyere enn oksygentrykket i veneblodet (v) som vender tilbake til hjertets høyre hovedkammer. Oksygentrykket i venene (PvO2) er normalt 5,3 kPa.

Når oksygenforsyningen til kroppen nedsettes mens oksygenbehovet er uforandret, vil PvO2 synke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg