oksygentrykk i blod

Artikkelstart

Oksygentrykk i blod, gasstrykket av oksygen (PO2) i blod, dvs. det oksygenet som er fysikalsk oppløst i blod (fri gass i væske, i motsetning til det oksygenet som er bundet til hemoglobin). Gasstrykket av oksygen i blodet er drivkraften i transporten av oksygen fra blod til celler. Oksygentrykket måles ved hjelp av et blodgassapparat (se også blodgasser), og angis i enhetene kPa (kilopascal) i Nord-Europa og i torr (Torricelli) eller mmHg (millimeter kvikksølv) i USA og mange andre land. 1 kPa = ca. 7,5 torr = ca. 7,5 mmHg.

Faktaboks

Uttale
oksygˈentrykk i blod
Også kjent som

oksygentensjon i blod

Arterieblod

Oksygentrykk i blod brukes ofte om oksygentrykket i arterieblod (PaO2, normalt 13,3 kPa). Oksygentrykket i arterieblod hos lungefriske bestemmes av partialtrykket av oksygen i innåndingsluften (varierer bl.a. med prosent O2 i innåndingsluften og barometertrykk) og partialtrykket (P) av karbondioksid (PCO2) og vanndamp (H2O) i alveolene (varierer med ventilasjonens dybde og frekvens, og kroppstemperaturen). Ved sykelige forandringer i lungene (f.eks. akutt lungesvikt, lungesvikt, lungeshunt) kan oksygentrykket i blodet synke dramatisk (se også oksygenmetning).

Under passasjen gjennom kroppens organer avgir blodet hele tiden oksygen, slik at blod tatt fra forskjellige steder i sirkulasjonen kan ha forskjellig oksygentrykk. Oksygentrykket i arterieblod er vesentlig høyere enn oksygentrykket i veneblodet (v) som vender tilbake til høyre hjertekammer (PvO2, normalt 5,3 kPa). Når oksygenforsyningen til kroppen nedsettes mens oksygenbehovet er uforandret, vil PvO2 synke. Det vil oppstå oksygenmangel i vevet hvis sykdomstilstander reduserer oksygenforsyningen så kraftig at oksygentrykket i blodet under passasjen gjennom et vevsområde synker under ca. 2,7 kPa (f.eks. alvorlig anemi, sjokk).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg